Čekání Jaguaru na titul trvá. Paradoxně šanci zazdil muž, jenž měl pomoct

Čekání Jaguaru na titul trvá. Paradoxně šanci zazdil muž, jenž měl pomoct
Fotografie: Formule E
  • Sam Bird oficiálně skončil v Jaguaru
  • Osudným se mu staly letošní nevyrovnané výkony a časté chyby
  • Největší posila týmu tím zazdila letošní ambice na titul
  • O služby britského pilota se mezitím přihlásil McLaren

Spojení Jaguaru a pilota Sama Birda je po třech letech u konce. Tým ukončení spolupráce veřejně oznámil záhy po dojetí druhého londýnského závodu. Už dříve přitom vešel ve známost senzační přestup Nicka Cassidyho z Envisionu a v souvislosti s tím bylo zřejmé, že britský závodník je na odchodu. Bird má podle všeho sedačku i tak ve Formuli E nadále jistou, neboť se na smlouvě dohodl u McLarenu. A i zde se čeká pouze na formální oznámení. Jeho podpis si údajně vyžádal sám Zak Brown, CEO McLaren Racing, který jej na začátku léta osobně kontaktoval. Místo zaujme po odcházejícím René Rastovi, jenž míří za jinými výzvami.

Když Bird do Jaguaru přicházel, šlo v prostředí elektrických formulí o etablovaný tým s ambicemi na nejvyšší příčky. Tým hledal pouze pilota, který by se výkonnostně dokázal přiblížit Mitchovi Evansovi. Jeho příchod byl dokonce označován jako největší přesun vůbec. Pozice týmu tudíž měla ještě sílit. První sezónu se dařilo plnit očekávání. V konečném hodnocení Bird skončil pouhých 12 bodů za tehdejším šampionem Nyckem de Vriesem a na kontě měl dvě vítězství. Od té doby ale šla výkonnostní křivka pouze dolů a vše vygradovalo letošní sezónou. Konec angažmá tak má poněkud hořkosladkou pachuť. Obzvlášť, když Jaguar o oba tituly přišel předně jeho vinou.


„Z celkového pohledu byla pro mě tahle sezóna velkým zklamáním. Zezačátku jsem promarnil spoustu dobrých šancí, ale musím si odnést i to pozitivní. Závodní tempo bylo dobré, stál jsem čtyřikrát na pódiu, získal takřka 100 bodů a skončil před několika velkými jmény na 8. místě. Je to hořkosladký konec u týmu. Posledních několik let bylo plných vzestupů a pádů, ale chci využít příležitosti a poděkovat týmu za všechno. Těším se na to, co přinese budoucnost,“ vykládal po závodě v Londýně Bird pro the-race.com.

Rozhodnutí nahradit Birda padlo někde v mezidobí ePrix Portlandu a dvojzávodem v Římě. Nevysokému závodníkovi brzká dohoda uvnitř týmu poskytla náskok a zesílila jeho vyjednávací pozici. Přeci jen mezi ostatními týmy rezonuje, když je na trhu k dispozici nejúspěšnější pilot ve Formuli E bez zisku titulu. I když pravý důvod neprodloužení smlouvy Jaguar nezveřejnil, není složité si domyslet, že zkrátka chyb bylo letos až příliš. Přitěžujícím faktem budiž i forma vozu, s nímž měl tým pohodlně dokráčet pro titul. Nestalo se. Čekání na první titul po 7 letech snažení se opět prodlužuje.

K tomu bude Jaguar potřebovat konzistentní výsledky, což se nadále jeví jako Svatý grál při cestě za trofejemi. Stačí se podívat na letošního vítěze Jakea Dennise, který stál na stupních vítězů hned 11krát. Totéž platí i pro minulého šampiona Stoffela Vandoorna. I on byl pravidelným účastníkem ceremonií. Bird je rovnež schopen podávat stabilní výkony, celý motorsportový svět to ví. Jen se to nepodařilo v Jaguaru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze