Auta bez volantu a pedálů, bateriový vlak Škoda, Mercedes EQE v Česku a další

fNews #166
Auta bez volantu a pedálů, bateriový vlak Škoda, Mercedes EQE v Česku a další
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • V USA budou moci jezdit auta bez volantu a pedálů, autonomní minibus potkáme i v Brně
  • Škoda Transportation dokončuje vývoj bateriového vlaku
  • Do Česka dorazí Mercedes EQE a elektromobily značky MG

Vítejte u dalšího dílu fNews, ve kterém každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát se podíváme na auta bez volantu a pedálů na amerických silnicích, autonomní minibus v Brně, bateriový vlak Škoda a nové elektromobily na českém trhu. Těmi jsou Mercedes EQE a vozy přicházející značky MG.

fNews #166 – Auta bez volantu a pedálů, bateriový vlak Škoda, Mercedes EQE v Česku a další

Podcast v audio formě

Začneme v Americe, kde dojde ke změně zažitého paradigmatu. Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu totiž oficiálně umožní automobilkám na americký trh uvést samořídící vozidla bez volantu a pedálů. Jak se zdá, USA budou první zemí na světě, která dostane povolení pro provoz těchto vozů.

Když už jsme u autonomních vozidel, vrátíme se do Česka, konkrétně zavítáme do moravské metropole. V Brně totiž bude probíhat zkušební provoz minibusu Roboauto, který bude zdarma vozit zájemce. Cílem v tuto chvíli není nasazení autonomních vozů do městské hromadné dopravy, ale spíše otestování možností jejich využití ve veřejné dopravě.

V Česku zůstáváme, ale přesuneme se do Plzně a na železnice. Elektrický pohon ve vlacích považujeme za běžný už po několik desetiletí, ale v poslední době se stále více začíná objevovat i bateriový pohon. Takový vlak dokončuje i Škoda Transportation. Výhodou je, že na elektrifikovaných tratích může nabít baterii pohonu, aby pak mohl ujet zhruba 80 kilometrů na neelektrifikovaných tratích. Cestující tak nebudou muset přestupovat na takzvaný „motorák“.

Nakonec se podíváme na novinky, které přichází na český trh. Mercedes rozšiřuje řadu elektromobilů EQ o sedan EQE, který je menším sourozencem luxusního liftbacku EQS. Oproti němu je ale o poznání levnější a cena začíná pod hranicí 2 milionů korun. Vstup na český trh oznámila také legendární britská značka MG. Ta nyní patří pod čínský koncern SAIC a v nabídce má i zajímavé elektromobily. Pro české chalupáře bude asi nejzajímavějším modelem elektrické kombi střední třídy s označením MG5 EV.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze