Samořiditelná vozidla bez volantů a pedálů se budou smět prohánět v USA

1
Samořiditelná vozidla bez volantů a pedálů se budou smět prohánět v USA
Fotografie: Bosch
  • USA jsou první zemí na světě s tímto povolením
  • Je to průlomový krok k dalšímu vývoji autonomních vozidel

Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) v USA oficiálně umožní automobilkám na americký trh uvést samořídící vozidla bez volantů a pedálů, jak informuje electrek.co. Jak se zdá, USA budou první zemí na světě, která dostane povolení pro provoz těchto vozů. Desítky let staré bezpečnostní předpisy donutily výrobce automobilů dodávat každému osobnímu vozidlu několik bezpečnostních prvků a nyní se dočkáme doby, kdy dva hlavní (volant a pedály) zmizí. Vše přitom bude legální.

Výrobci autonomních systémů navíc namítají, že sloupek řízení zasahuje do prostoru pro cestující a zabírá místo. Vzhledem k tomu, že na silnicích v USA je schvalováno stále více dopravních služeb bez řidiče, bylo zapotřebí provést některá vylepšení současných dopravních předpisů. Několik společností, včetně GM a Tesly, daly jasně najevo, že mají v úmyslu vyrábět vozidla s plně autonomním řízením, kdy nebudou potřeba pedály ani volant. V podstatě se bude jednat o elektrická vozítka, ve kterých se budeme doslova již pouze vozit, nikoliv je řídit.

Nové nařízení NHTSA eliminuje nutnost vybavovat plně autonomní modely ručním ovládáním řízení. Díky tomu se dočkáme naprosto nových interiérů, kde bude mnohem více prostoru pro posádku. Již v roce 2019 například Tesla odhalila Model 3 bez volantu.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Myslím, že po prvních mrtvých přejetých samořiditelným vozidlem to rozhodnutí zase stáhnou....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze