Značka MG oficiálně vstupuje na český trh. Nabídne i elektrické kombi

Značka MG oficiálně vstupuje na český trh. Nabídne i elektrické kombi
Fotografie: MG Motor
  • Značka MG má 98letou tradici a je nyní v rukách čínského koncernu SAIC
  • Vývoj však zůstal ve Velké Británii a navazuje na dřívější modely
  • Na evropský trh by ráda přinesla hodnotný design, moderní technologie a bohatou výbavu

Značka MG patří k legendám gentlemanského ostrovního motorsportu, její středomotorové roadstery MG F ostatně známe i z našich silnic, byť se tu oficiálně neprodávaly. Bohužel ani ona nepřežila následky tzv. splendid isolation a následné nekonečné reorganizace britského autoprůmyslu. V roce 2005 oficiálně zanikla a následně skončila za výprodejovou cenu v čínských rukách, konkrétně v Nanjing Automobile Group, kterou záhy převzal jeho větší konkurent Shanghai Automobile Industry Corporation (SAIC). Byť musela, na rozdíl od šťastnějších brandů typu Mini či Rolls-Royce, slevit ze svého statusu, pokračuje dále a vývoj, štědře placený z Číny, si dokonce ponechala v Birminghamu, vlastní továrnu v Longbridge ovšem nesentimentální Číňané v roce 2016 zavřeli a od té doby se vše se značkou MG vyrábí v Číně.

Aktuálně má MG Motor UK, jak se nyní výrobce jmenuje, v nabídce šest modelů, s nimiž v roce 2020 zahájil návrat na evropský trh. Z toho tři benzinové, počínaje malým levným hatchbackem MG3 přes kompaktní SUV MG ZS až po SUV střední třídy MG HS. Ten se nabízí i v plug-in hybridní verzi. A nakonec čisté elektromobily, které nás zajímají nejvíc. Elektrická verze ZS půjde přímo proti elektrické verzi Kony, pak tu máme mimořádně zajímavý MG5 EV. A to je nefalšované, čistokrevné kombi střední třídy, ovšem s čistě elektrickým pohonem. Tedy vůz, který na trhu zatím chybí a jistě si najde řadu zájemců, podaří-li se českému dovozci vyjednat rozumné ceny. Soudě podle těch německých by se mohl základ vejít pod milion korun. Za pozornost stojí i výkonný, až třímotorový MG Marvel R, který je sice o něco dražší, avšak nabízí pozoruhodné výkony.

Společnost AutoBinck, dovážející do Česka mj. automobily Mitsubishi, plánuje v polovině roku otevřít zastoupení britsko-čínské značky MG i v Česku a na Slovensku. Již v minulosti si namlouvala novou čínskou značku Qoros, z těchto plánů ale z pochopitelných důvodů sešlo. Již v červnu bychom tedy měli na domácím trhu uvítat další, oficiálně dovážené čínské elektromobily. A jsme na ně velice zvědaví, zejména na zmíněný MG5. Při nejbližší příležitosti si vozy MG osaháme a dáme vám vědět.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze