Audi využije čtyři různé platformy pro své elektromobily

Audi využije čtyři různé platformy pro své elektromobily
Fotografie: audi.com
  • Audi dnes vypustilo fotky lákající na připravovaný vůz
  • V rámci toho i potvrdilo vývoj čtvrté platformy pro výrobu
  • Ta vznikala ve spolupráci s Porsche a dalšími automobilkami z VW Group

Audi při prezentaci svých stávajících modelů a konceptů uvolnilo obrázek dalšího připravovaného vozu. Ten zatím vypadá jako další sedan inspirovaný Audi e-tron GT. Značka tím pádem využije čtyři platformy pro výrobu elektromobilů.

Audi concept

V dnešní době se automobilky snaží svá auta designovat a vyrábět na jedné či dvou platformách, hlavně kvůli úspoře peněz, menší spotřebě součástek a zjednodušení výroby. To však evidentně neplatí pro Audi, které se rozhodlo jít proti proudu a nabídne hned 4 platformy, jak píše cnet.com.

První s názvem MLB Evo již známe, tu automobilka použila například u modelu Audi A4 sedan a A8 SUV, ale byla modifikována i pro e-tron crossover a nadcházející coupé verzi tohoto vozu. Poté zde máme platformu MEB, jež použije VW u svých očekávaných modelů řady ID a kterou chce Audi upravit pro nový Q4 e-tron Compact crossover. Také víme o platformě J1, kterou Porsche představilo pro Taycan a která bude použita u očekávaného sedanu Audi e-tron GT. J1 je přitom 800V systém, zatímco dvě ostatní nabízí pouze pomalejší nabíjecí architekturu 400 V.

Čtvrtou a novou platformou je PPE, která byla vyvíjena ve spolupráci s Porsche a také funguje na 800V architektuře. Zatímco J1 je orientovaná spíše na výkon, jalopnik.com uvádí, že PPE je designovaná pro více typů aut a může být modifikována tak, aby podporovala třeba i sedan či crossovery. Zatím však nebyl oficiálně potvrzený žádný model založený na této platformě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze