Elektromobil Audi e-tron GT se ukazuje na nových fotkách. Na trh dorazí v roce 2021

aktualizováno
1
Elektromobil Audi e-tron GT se ukazuje na nových fotkách. Na trh dorazí v roce 2021
Fotografie: audi.com
  • Bude mít dojezd přes 400 kilometrů, výkon 590 koní a atraktivní design
  • Designově se inspiruje u Audi A7, a tak bude pouze čtyřmístné
  • Vyrábět se začne koncem roku 2020, na trh dorazí rok nato

Aktualizováno 29. 11. 2018 10:00

Audi e-tron GT concept, který je k vidění v Los Angeles, se ve své sériové verzi začne vyrábět koncem roku 2020 a na trh dorazí rok následující. Délka auta činí 4,96, šířka 1,96 a výška 1,38 metru. Výkon má hodnotu 590 koní. Ten mají na starost dva synchronní elektromotory s permanentním magnetem. Každý z nich je uložen na jedné nápravě.

Zrychlení z klidu na sto proběhne za 3,5 sekundy. 200 km/h je pokořeno zhruba za 12 sekund. Maximální rychlost je omezena na 240 km/h. Kapacita baterie je 90 kWh, což dle WLTP znamená dojezd více jak 400 kilometrů. Audi e-tron GT bude vybaveno 800V systémem, který zkracuje délku nabíjení. Na 80 procent se má baterie nabít za 20 minut, což odpovídá 320 kilometrům dojezdu dle WLTP. K dispozici bude i systém indukčního nabíjení.

Značka se čtyřmi kruhy ve znaku zahájila svou e-ofenzivu světovou premiérou elektricky poháněného SUV Audi e-tron v září 2018. Do roku 2025 bude Audi nabízet dvanáct automobilů s čistě elektrickým pohonem na nejdůležitějších světových trzích a přibližně třetina prodaných vozidel bude připadat na elektrifikované modely. Mezi SUV v tomto portfoliu patří mimo jiné Audi e-tron a Audi e-tron Sportback, který si odbude premiéru v roce 2019. Kromě toho bude nabízena řada modelů s klasickým uspořádáním karoserie, například Avant nebo Sportback. Nabídka pokryje všechny významné segmenty trhu, od kompaktní až po vyšší třídu.

Původní informace z 28. 11. 2018

Audi chystá další elektromobil. Po SUV e-tron se ale dočkáme něčeho mnohem elegantnějšího. Elektrické Audi e-tron GT je zkrátka krásné. Po Audi e-tron a Audi e-tron Sportback je tu další elektromobil, který se rozhodně netají tím, že se designově inspiroval u Audi A7. GT bude i rychlé, a to díky výkonu 582 koní.

Audi e-tron GT stojí na stejné platformě jako Porsche Taycan. Dojezd má být údajně více jak 500 kilometrů. Jaká bude maximální rychlost nebo hodnota zrychlení zatím nevíme. V nabídce ale nechybí LED světlomety či 22palcová kola, samozřejmostí pak bude on-line konektivita a ty nejnovější technologie. Předpokládá se i přítomnost autonomního řízení třetí úrovně.

Na trhu se tento elektromobil ukáže v roce 2020. Na rozdíl od Audi e-tron vidíme, že na dveřích nejsou kliky. Zda to tak bude i v sériové výrobě, nebo zda jde pouze o vlastnost konceptu, prozatím nevíme. Interiér jsme také nemohli čekat v jiném než minimalistickém provedení. Nechybí samozřejmě displej před volantem a další dva na středové konzole. Audi se tedy drží konceptu, který nastolilo s modelem A8. Displeje jsou zde pak mírně pootočeny směrem k řidiči. Volant je potažený alcantarou a Audi e-tron GT, podobně jako Audi A7, bude pouze pro čtyři osoby.

Diskuze ke článku
Filip Matys
Dobrý den,

Děkuji za článek. Jen pro upřesnění:
- Dojezd přes 400km podle WLTP (EPA nebyla doposud zveřejněna)
- Výkon 590 koní
- Zrychlení z 0 na 100 za 3.5 sekundy
- Maximální rychlost omezena na 240km/h
- První kusy budou dodávány na začátku roku 2021
- Kufr 450 litrů, přední kuft 100 litrů

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze