Audi v Ženevě představuje plně elektrický koncept Q4 e-tron

Audi v Ženevě představuje plně elektrický koncept Q4 e-tron
Fotografie: Audi
  • Audi v Ženevě představuje koncept plně elektrického SUV Q4 e-tron
  • Nabídne dojezd až 450 kilometrů a z 0 na 100 to zvládne za 6,3 sekundy
  • Do prodeje se dostane koncem roku 2020

Uběhl zhruba rok od chvíle, kdy si na stejném místě odbyl svůj debut první sériový elektromobil Audi e-tron. Značka se čtyřmi kruhy ve znaku nyní na ženevském autosalonu nabízí detailní pohled na další automobil s elektrickým pohonem. Koncept Audi Q4 e-tron je kompaktním, 4,59 metru dlouhým čtyřdveřovým SUV, jehož spojitost s Audi e-tron je patrná na první pohled.

Audi představilo plně elektrický Q4 e-tron

Výkon 225 kW konceptu Q4 e-tron generují dva elektromotory a hnací sílu koncepčního vozu na silnici přenáší pro Audi typický pohon všech kol quattro. Díky vynikající trakci zrychluje z 0 na 100 km/h za pouhých 6,3 sekundy a dosahuje maximální, elektricky omezené rychlosti 180 km/h. Velký akumulátor s kapacitou 82 kilowatthodin zabírá téměř celý prostor podvozku mezi nápravami. Dojezd více než 450 km dle metodiky WLTP stanovuje v daném segmentu nová měřítka. Technologie konceptu Q4 e-tron je postavena okolo modulární platformy pro elektrifikované vozy MEB, která se v budoucnosti stane základem mnoha elektricky poháněných vozidel koncernu Volkswagen Group, od kompaktních vozů až po prémiové vozy střední třídy.

Koncept Audi Q4 e-tron nabízí detailní pohled na automobil, jenž se v budoucnu stane pátým sériově vyráběným elektromobilem a který výrobce představí na konci roku 2020. Prodeje prvního elektrického Audi e-tron již započaly a první vozy se ke svým majitelům dostanou na konci března 2019. V průběhu letošního roku bude představeno Audi e-tron Sportback a z výrobní linky začne sjíždět také speciálně po Čínu navržené Audi Q2L e-tron.

Uvedení na trh sériové verze čtyřdveřového vysokovýkonného kupé Audi e-tron GT, které vyvíjí dceřiná společnost Audi Sport, je naplánováno na druhou polovinu roku 2020. Ve stejnou dobu si svůj produkční debut odbude také kompaktní Audi Q4 e-tron. S touto nabídkou Audi pokrývá všechny důležité segmenty trhu s elektromobily, od segmentu A po třídu full-size, a to pouhé dva roky po uvedení svého prvního elektricky poháněného vozu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze