Andretti si pojistil nováčka z Barbadosu. Z Maloneyho udělal rezervního pilota

Andretti si pojistil nováčka z Barbadosu. Z Maloneyho udělal rezervního pilota
Fotografie: Andretti Autosport
  • Zane Maloney se stal rezervním a vývojovým pilotem Andretti Avalanche
  • 20letý pilot z Barbadosu bude tým doprovázet na všech závodech
  • Člen akademie Red Bullu již rovněž působí jako rezervní pilot týmu F1

Americký tým Andretti Avalanche oznámil angažování talentovaného pilota Zanea Maloneyho. Člen juniorky Red Bullu a současně účastník šampionátu F2 se tak od nadcházející sezóny stane rezervním a vývojovým jezdcem stáje ve Formuli E. V minulém ročníku se Maloney v barvách Andretti objevil na všech testovacích dnech nováčků konaných v Berlíně, Římě i nedávno skončených předsezónních testech ve Valencii. Vedení svými výsledky zjevně zaujal natolik, že si služby stále 20letého pilota raději pojistilo smlouvou.

Pro mladého závodníka původem z Barbadosu to mimo jiné znamená pořádnou porci práce navíc. Mimo závodů doprovodné série F1 a povinnosti vůči Red Bullu se Maloney bude aktivně podílet na vývoji auta a jízdám na simulátoru v ústředí týmu v Banbury. Vedle toho, jak velí pozice rezervního pilota, bude s spolu týmem cestovat na jednotlivé závody, jichž také není zrovna málo.


„Připojit se k týmu Andretti oficiálně jako rezervní a vývojový pilot je obrovská příležitost. Jsem vděčný za důvěru, kterou do mě a mých schopností tým vkládá. Jsem odhodlán podporovat Jakea Dennise a Normana Nata, jak nejlépe dovedu. Jméno Andretti má v motorsportu bohatou historii, takže je to neskutečný moment mojí kariéry. Těším se, že budu moci přispět k dalším úspěchům týmu i v 10. Sezóně,“ popsal své pocity Maloney.

„Měli jsme to potěšení se Zanem úzce spolupracovat a jeho odhodlání, talent a nadšení nás opravdu zaujalo“ řekl šéf týmu Andretti Roger Griffiths. „Nejenže se osvědčil v jiných závodních sériích, ale také během nováčkovských tréninků, kde ukázal vynikající porozumění našemu vozu Gen3. Jsme potěšeni, že se k nám Zane přidává jako náš oficiální rezervní a vývojový jezdec a těšíme se na úzkou spolupráci s ním v průběhu nadcházející sezóny.“

V minulém ročníku F2, do něhož Maloney naskočil rovněž jako nováček, skončil v celkovém hodnocení na 10. místě. Zvládl nicméně čtyřikrát vystoupat na pódium. V roce 2019 se stal mistrem britské F4, v roce 2022 před přestupem do F2 skončil druhý o třídu níže v F3. Součástí rodiny Red Bullu se stal v témže roce. Od roku 2023 je rovněž rezervním pilotem hlavní stáje v F1.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze