Zeekr se chlubí nejrychleji se nabíjející baterií pro elektromobily na světě

3
Zeekr se chlubí nejrychleji se nabíjející baterií pro elektromobily na světě
Fotografie: Zeekr
  • Vylepšené LFP baterie zvládají nabíjení z 10 na 80 % za pouhých 10,5 minuty
  • Prvním modelem s novými bateriemi bude sedan Zeekr 007 (modelový rok 2025)

Zeekr, jenž stejně jako například Polestar, patří Geely a přemýšlí o přesunu výroby do Evropy, se v tiskové zprávě pochlubil s modernizovanou baterií podporují ultrarychlé nabíjení 5,5C, které umožňuje vozidlům nabít se z 10 na 80 % za pouhých 10,5 minuty.


Rekord v rychlosti nabíjení si připsal nový sedan Zeekr 007 (modelový rok 2025), který využívá nové lithium-železo-fosfátové (LFP) baterie a má se stát konkurencí Tesly Model 3. Rekord měl pokořit na ultrarychlé nabíjecí stanici Zeekr V3, kterých je v Číně více než 500 a podporují 800V technologii. Zeekr přitom plánuje ještě letos jeho síť rozšířit na 1 000 ultrarychlých nabíjecích stanic, v roce 2026 pak chce provozovat už přes 10 000 nabíjecích stojanů.

Zeekr 007

Zeekr se pochlubil také vylepšeným systémem řízení baterií (BMS), který ručí za to, že nabíjení zůstává stabilní a rychlé i v náročných podmínkách. Výsledkem je, že i při teplotách až -10 stupňů Celsia se vozidla nabíjejí z 10 na 80 % během pouhých 30 minut. Vylepšit rychlost nabíjení se tak podařilo díky kombinaci modernizované technologie s optimalizovanými materiály.

Pro BBC pak poskytl komentář k technologii zakladatel a výkonný ředitel poradenské firmy Sino Auto Insights Tu Le: „Tato odvážná tvrzení Zeekru jsou uvěřitelná, ale co je důležitější, i když by nešlo o nejrychlejší nabíjení baterie elektromobilu, být jedním z nejrychlejších je pro ně pořád velký skok.

Diskuze ke článku
Zdeněk Pavliš
Zdeněk Pavliš
Pan redaktor nějak zapomněl zmínit potřebný nabíjecí výkon k tomuto ultrarychlému nabití. Dá se předpokládat že to může být kolem 1 MW. Při dnešních cenách za elektřinu a poplatcích za instalovaný rezervovaný příkon bych chtěl vidět toho šílence, který by nabízel nabíjení tímto výkonem.
Při současném tažení zelených soudruhů proti uhelným elektrárnám je také možné, že majitelům EVček někde na cestě v ČR nezbyde než vytáhnout z kufru ebonitovou tyč a třít liščím ohonem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze