Samsung představuje baterie pro elektromobily: dojezd 1 000 km a dobití za 9 minut

18
Samsung představuje baterie pro elektromobily: dojezd 1 000 km a dobití za 9 minut
Fotografie: Volkswagen
  • O polovodičové baterie Samsung je prý zájem, protože jsou menší, lehčí a mnohem bezpečnější než ty, které jsou v současných elektromobilech
  • Úskalím je však jejich vyšší cena, proto se objeví nejdříve jen v superprémiovém segmentu

Jak upozornil korejský list The Elec, jehož zprávu převzal notebookcheck.net, Samsung se tento týden zúčastnil veletrhu SNE Battery Day 2024 v Soulu, kde demonstroval nové technologie polovodičových baterií (tzv. solid-state battery), které již byly dodány vybraným výrobcům elektromobilů, jež články již zhruba půl roku testují.


Podle Samsungu mají výrobci automobilů o jeho polovodičové baterie zájem, protože jsou menší, lehčí a mnohem bezpečnější než ty, které jsou v současných elektromobilech. Úskalím však je poměrně drahá výroba, takže se prý objeví nejdříve v segmentu superprémiových elektromobilů s dojezdem okolo tisíce kilometrů.

Polovodičové baterie Samsung by měly nabídnout energetickou hustotu přibližně 500 Wh/kg, což je asi dvojnásobek hustoty baterií u běžných elektromobilů. Samsung přitom ve spolupráci s Toyotou slíbil, že v roce 2027 zahájí masovou výrobu těchto baterií s tím, že Toyota je bude nejprve instalovat do prémiových elektromobilů Lexus. Kromě dojezdu, jenž by se měl pohybovat kolem 1 000 km, však baterie zaujmou i rychlostí nabíjení (9 minut, pravděpodobně z 10 či 20 % na 80 %) a životností 20 let. Parametry zní působivě, nicméně musíme připomenout, že podobné věci už umí i čínský CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited), jenž uvedl baterii se zárukou na 15 let a 1,5 milionu kilometrů, stejně jako začal již loni vyrábět baterii, jež pojme energii na 400 km jízdy za 10 minut.

Diskuze ke článku
Two Gamers cz
Two Gamers cz
I kdyby to ujelo 1500km a nabilo se to za 2min tak to Češi kupovat nebudou !!! Musí to smrdět-kouřit-řvát-draze opravovat-litr po r.27 za 55+ Kč !! ....a pak budou všichni šťastní 😀😊🤭🤔🙄🤢😭
den
den
Co to je za nesmysl "polovodičové baterie"? To je nějaký žlutý tisk?
V bateriích nejsou žádné polovodiče (respective přímo v článcích nejsou) . Jde o baterie s pevným elektrolytem.
Ladislav Hadrava
Ladislav Hadrava
Proč bych si elektro auto kupovl teď, když budou za dva roky daleko lepší?
Tomáš Krupka
Tomáš Krupka
Češi by i kupovali,ale ne za zaváděcí ceny a praxí nevyzkoušený výrobek. Po některých smutných zkušenostech do toho půjdou nejprve bohatí průkopníci, které nějaké 2-3 milioby nerozhází.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze