CATL uvádí baterii se zárukou na 15 let a 1,5 milionu kilometrů

3
CATL uvádí baterii se zárukou na 15 let a 1,5 milionu kilometrů
Fotografie: Yutong Bus
  • Největší světový výrobce baterií uvedl baterii s velmi dlouhou životností
  • Určena je pro výrobce autobusů Yutong Bus
  • Během prvních 1 000 cyklů má vykazovat nulovou degradaci

Speciální baterii, určenou pro autobusy a těžká užitková vozidla, uvedly společnosti CATL a Yutong Bus. Její stárnutí by mělo být tak pomalé, že obě firmy slibují bezprecedentní záruku na 15 let nebo 1,5 milionu kilometrů podle toho, co nastane dříve. A během první tisícovky nabíjecích cyklů (což se rovná běžné životnosti stávajících baterií) by její kapacita neměla vykazovat žádný měřitelný pokles. Je to výsledek 12 let spolupráce na výzkumu nových materiálů a technologií při vývoji a výrobě baterií, který se od nynějška začne objevovat v nových modelech a měl by pomoci oběma firmám posílit na zámořských trzích. V Evropě už se elektrické autobusy Yutong podle electrek.co úspěšně prodávají například ve Francii, Itálii, Španělsku, Velké Británii a Kataru.

Není to jediný milník, který CATL v poslední době překonal. Už vloni se mu podařilo uvést LFP baterii Shenxing, která doplní 400 km dojezdu za 10 minut. Letos v únoru zase společnost oznámila, že v průběhu letoška sníží cenu LFP baterií o polovinu a ve stejné době se spojila s největšími konkurenty typu BYD a NIO kvůli společnému, urychlenému vývoji baterií s pevným elektrolytem.

Diskuze ke článku
den
den
Naposledy upraveno: 11. 4. 12:51
Take uvedli nove uloziste asi na stejne chemii protoze take slibuji 0% degradace za prvnich 1000 cyklů . 20 stopovy kontejner kapacita 6.2MWh, zivotnost 20 let. Stavajici podobne produkty CATL nabizeli kapacitu 3.7MWh u 20 stopoveho kontejneru.
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Napadá mě jen slovo "HUSTÝ". Tohle změní za pár let svět dopravy i uložení energie. Nechtěl bych si tenhle článek číst z pozice člověka ze švédsko/německého Northvoltu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze