Zajímá vás recyklace baterií? Zúčastněte se webináře. Zdarma

1
Zajímá vás recyklace baterií? Zúčastněte se webináře. Zdarma
Fotografie: Volkswagen
  • Kladete si občas otázky typu co bude s vysloužilými bateriemi z milionu elektromobilů?
  • Máte pořád pocit, že recyklace trakčních baterií je slepou uličkou?
  • Národní laboratoř Argonne vám představí, co je v oboru nového

Nerecyklované baterie by se rychle staly velkým problémem pro životní prostředí i ekonomiku. Recyklace však musí být nákladově efektivní, což se zatím nedaří vždy na 100 %. I v tomto, podobně jako ve všech ostatních odvětvích elektromobility, však nadále probíhá velmi intenzivní vývoj. A nač vědci z laboratoře Argonne přišli, se můžete dozvědět ve webináři Věda v praxi: Umetání cesty k masové recyklaci baterií. Přednášet budou materiáloví vědci Jessica Durhamová a Albert Lipson. Ti údajně dosáhli průlomu v metodice masového získávání, separování a úpravě katodových materiálů z článků. Jejich dokončení má otevřít dveře efektivní recyklaci ve velkém.

Kdo se chce přesvědčit o pravdivosti jejich slov i se dozvědět něco nového, je zván na čtvrthodinový přenos, který začne v úterý 7. prosince v 17 hodin středoevropského času, na který se můžete předem zaregistrovat na této adrese. Účast je bezplatná a jsou na ni zváni všichni zájemci.

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
:-)))) věta "Recyklace však musí být nákladově efektivní, což se zatím nedaří vždy na 100 %." má vzbudit zdání, že se to daří třeba na 90 nebo 80%? Nevím odkud čerpáte informace, ale recyklace je zatím 100% nákladově prodělečná. Všechny prvky z baterií poslední dekády (mluvíme o sendvičích a kompozitech, výjimku tvoří staré dobré jednoduché olověné aku) které se dnes různými technologiemi recyklaci získávají zpět se těžbou a separací získávají efektivněji a levněji, proto je recyklaci nutno velmi dotovat. Až budou vzácné prvky supervzácné tak se ekonomika obrátí a je třeba mít připravené technologie, ale i na těch se musí ještě neuvěřitelně zapracovat, od prvního pomletí šedého prachu po nezpracovatelný šedý kal celá recyklace spolkne obrovské množství energie (ta se snad brzy nahradí alespoň obnovitelnou), jednorázově znehodnocené vody, kyselin nebo ustalovačů které by se do odpadu měly počítat spolu s šedým kalem... to se zatím skládkuje, potažmo pyrolyticky likviduje, což také není úplně šetrné... Chtělo by to nějaký zásadní skok, ty malé krůčky které poslední dekádu sledujeme by znamenali první skutečně ekologickou recyklaci nejdříve za více než jednu lidskou generaci. Tak snad brzy, spoléhat na to určitě nelze, ale jednou za čas v technologiích opravdu přichází skok. Teď by byl potřeba víc než kdy dřív - možná by byl lepší v kompletně nové technologii která by od začátku nebyla tak neekologická po které bychom nemuseli hasit požáry, jenže už jsme si určili směr a nehodláme z něj ustoupit. Ale třeba přijde i kompletně mentální switch a celé tohle nebude nakonec potřeba.... no, to jsem se asi moc zasnil :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze