Yamaha spolu s Toyotou našlapují kolem Formule E. Zástupci firem se objevili v Mexiku

Yamaha spolu s Toyotou našlapují kolem Formule E. Zástupci firem se objevili v Mexiku
Fotografie: Toyota
  • Startovní rošt Formule E by v budoucnu mohla doplnit Yamaha
  • Mluví se přitom i o kooperaci s Toyotou
  • Zástupci obou značek se byli již podívat na závodech v Mexiku

Na obzoru se rýsuje další potenciální vstup do Formule E. Pikantní na tom je, že má jít o japonského výrobce motocyklů Yamaha. Podle informací electricmotornews.com se zástupci firmy byli podívat na zahajovacím závodě v Mexiku, který se konal druhý lednový víkend. Údajně se jednalo o víceméně utajovanou akci, jejíž záměr nebyl nikým z vyslanců Yamahy blíže určen.

Zdroj nicméně pracuje s verzí, že Yamaha plánuje ještě společně s britskou firmou Lola zabývající se výrobou šasi vstoupit jako nový tým. Není však zřejmé, zda by měl odkoupit licenci někoho ze stávajících účastníků, nebo jejich řady naopak rozšířit. Podle zdroje by v každém případě měly být úkoly rozděleny následovně – Yamaha obstará dodávky elektromotorů, zatímco o chod týmu spolu s vývojem šasi se postará Lola.


Jenomže do hry prý vstupuje ještě Toyota. Otázkou zůstává, jakou úlohu by v případě tripartity sehrála ona. Největší smysl by dávala společná kooperace s Yamahou na vývoji pohonného ústrojí. Znalostí v oblasti elektromotorů, potažmo hybridních pohonů, má dostatek. Tímto způsobem by své know–how mohla vcelku levně dále rozšiřovat. Teorii o vstupu obou japonských gigantů podporuje fakt, že se Formule E letos vrací se svými závody do země vycházejícího slunce.

Na případné rozuzlení situace kolem vstupu nového týmu si ovšem pravděpodobně počkáme. Podobná rozhodnutí se nerodí ze dne na den. I s ohledem na nějaké konvence, smysluplný start se jeví až s uvedením další generace formulí. A ta je naplánována až na rok 2027.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze