Čtvrtá generace elektrických formulí dostane obutí od Bridgestone

Čtvrtá generace elektrických formulí dostane obutí od Bridgestone
Fotografie: Hankook
  • Firma Bridgestone se vrátí na scénu formulových závodů
  • Pro chystanou čtvrtou generaci Formule E bude výhradním dodavatelem pneumatik
  • Do roku 2026 má s šampionátem smlouvu Hankook

Japonský výrobce pneumatik Bridgestone bude podle všeho novým výhradním dodavatelem pneumatik pro další generaci vozů Formule E. S informací přišel the–race.com, podle nějž bude změna oficiálně oznámena v blízké budoucnosti. Bridgestone v roli nahradí dosavadního dodavatele, kterým je korejská značka Hankook. Ta vyhrála tendr a pneumatiky dodává pro aktuální generaci formulí, jež je v provozu od loňské sezóny. Její konec je naplánován na rok 2026.

Podle vypsaného výběrového řízení musí nový dodavatel pneumatik pro Formuli E vyrábět dvě různé sady gum. Takzvanou baseline a typhoon. Základní pneumatiky by měly být opět drážkované s použitím do každého počasí. Stále se však objevují tendence přidat i hladký povrch gum. Naproti tomu typhoon, jak už název napovídá, budou použitelné i v těžkých podmínkách za extrémní dešťové události. Jejich nasazení bude povinné a této nutnosti bude rozhodovat sama FIA.


Do formulových závodů se v důsledku vyhraného tendru společnost Bridgestone vrací po více než 10 letech. Tehdy v roce 2010 skončil její vztah s F1, který trval od roku 1997. Firmu tehdy nahradil další tradiční výrobce, italská značka Pirelli. O návrat do F1 se v minulosti znovu pokoušela, nicméně neúspěšně. Nyní ji, podobně jako Hankook, čeká zcela nová zkušenost s elektrickými monoposty.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze