Vyzkoušeli jsme nabíjení skrz EVMAPY. Jak to funguje?

Vyzkoušeli jsme nabíjení skrz EVMAPY. Jak to funguje?
  • Celý proces je velmi jednoduchý
  • Základem je mít účet na evmapa.cz a nabitý kredit
  • Cena je 10 Kč / kWh

Elektromobilisté jistě vědí, že mimo nabíjecí čipy ČEZu a PRE mohou na nabíjecích stanicích platit i systémem EVMAPA. Ten funguje přes společnost GoPay. Systém placení je poměrně jednoduchý: poté, co si na stránkách evmapa.cz vytvoříte účet, je potřeba nabít kredit, a to minimálně 100 Kč. Využít můžete bankovní převod, platební kartu či GoPay účet.

Pokud máte na účtu kredit, tak můžete nabíjet. Přijedete k nabíjecí stanici, připojíte nabíjecí kabel a pak aktivujte stanici. Využít můžete tlačítko v aplikaci, načíst QR kód, ale i zavolat na telefonní číslo. Poté už stačí jen potvrdit nabíjení na dotykovém displeji a zmáčknout tlačítko pro zahájení nabíjení. Tento proces zvládne opravdu každý. A pokud byste váhali, pak na nabíjecí stanici najdete podrobný návod, viz naše galerie.

Co nás však poměrně zarazilo, je cena. Ano, chápeme, že na systému musí někdo vydělávat, ale 10 Kč za každou odebranou kilowatthodinu je dle nás poměrně velká částka. Zaplatí ji nejspíše jen ten, kdo je k takovému kroku nucen okolnostmi. Pokud máte jinou možnost tak jako my, pak raději zvolíte cestu z Prahy přes Hradec Králové, kde je rychlonabíjecí stanice ČEZu, než jezdit přes Pardubice, kde jsme se zastavili, abychom vše otestovali.

Nabíjeli jsme přesně 43 minut a celkem jsme odebrali 11,174 kWh, za které jsme zaplatili 111,74 Kč. Pokud vezmeme například nabíjecí stanice PRE, pak bychom za stejný počet elektřiny zaplatili pouze 44,17 Kč. Srovnat si to můžeme i s nabíjecí stanicí v centru Berlína, kterou aktivujete přes aplikaci PlugSurfing. Jde o stanici „be emobil“. Kolik zaplatíte tam? Přesně 1,72 euro, tedy 46,48 Kč. U PRE si ještě připočtěte 36,30 Kč, které budete platit každé čtvrtletí za to, že máte v kapse jejich čip.

EVMAPA PRE be emobil - Berlín
Odebraná elektřina 11,174 kWh 11,174 kWh 11,174 kWh
Čas nabíjení 43 minut 43 minut 43 minut
Cena za stání - 0,24 Kč -
Cena za nabíjení 10 Kč / kWh 3,03 Kč / kWh 0,04 eur / min (1,08 Kč / min)
Cena celkem s DPH 111,74 Kč 44,17 Kč 1,72 eur (46,48 Kč)

Momentálně nám tak cena přijde opravdu zbytečně vysoká, ale respektujeme, že provozovatel nemůže na službě tratit. V budoucnu možná takové ceny budou standardní, pokud budeme chtít nabíjet na rychlonabíjecích stanicích a ne přes noc v garáži. Může jít o jakýsi příplatek za rychlonabíjení, kdo ví.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze