Kempower je výrobce nabíjecích stanic ze severu

2
Kempower je výrobce nabíjecích stanic ze severu
Fotografie: KEMPOWER
  • DC nabíjecí stanice Kempower snadno nabíjí elektromobily, autobusy a lehké užitkové vozy
  • Kempower vyrábí kromě stacionárních také mobilní nabíjecí stanice
  • V ČR zastupuje Kempower společnost Grep Energie

Kempower není ve světě rychlonabíjecích stanic žádným nováčkem a jeho hvězda rychle roste. Obrat společnosti se každoročně zvedá v násobcích a z domácího hřiště, kterým jsou pro něj severské státy Evropy, kde je již dobře znám, se postupně rozrůstá do celého světa. Zaujalo nás jejich neobvyklé řešení ve formě kompaktních nabíjecích stojanů, které jsou odděleny od hlavní nabíjecí jednotky. Toto řešení umožňuje umístění rychlonabíjecích bodů i do míst, kam by z důvodu nedostatku místa bylo obtížné instalovat klasické DC nabíječky. Subtilní nabíjecí sloupky zároveň nejsou tolik prostorově výrazné, čímž méně narušují vzhled daného místa.

DC nabíjecí stanice KEMPOWER v satelitním provedení
DC nabíjecí stanice Kempower v satelitním řešení

Centrální jednotka může být umístěna mimo hlavní nabíjecí zónu a mít výkon od 50 do 600 kW. Tento výkon pak lze dle potřeby distribuovat až do 8 nabíjecích konektorů, přičemž lze dosáhnout nabíjecího výkonu až 400 kW na jeden nabíjecí bod v případě kapalinově chlazených satelitů. Centrální jednotka může být osazena až 12 výkonovými moduly s výkonem 50 kW. Tyto moduly lze postupně do systému doplňovat, takže můžeme začít například se 150 kW a postupně, s narůstajícím počtem elektromobilů, výkon celého systému navyšovat dle vzrůstající poptávky. Uživatelský komfort pak zvyšuje patentovaný systém podavače kabelu usnadňující manipulaci a možnost naskenování QR kódu, díky kterému si zákazník v mobilním telefonu může zobrazit informace o probíhajícím nabíjení.

Řešení pro servisy a depa

My jsme měli možnost otestovat mobilní DC nabíječku Kempower T–500 zapůjčenou od společnosti Grep energie, která značku Kempower zastupuje v České republice a zároveň se zabývá instalací a servisem nabíjecích stanic pro elektromobily. Mobilní nabíječka je určena zejména pro servisy, depa a všude tam, kde chceme nabíjet a přitom by zde trvale instalovaná nabíjecí stanice nebyla po většinu času využita. Stačí pouze mít po ruce průmyslovou zásuvku 32A nebo lépe 64A, abychom dosáhli maximálního výkonu nabíječky, což je 40 kW. Tato kompaktní nabíjecí stanice na kolečkách se vyrábí v provedení pro napětí do 500 V především pro osobní auta, případně ve verzi do 1 000 V hlavně pro užitkové a nákladní vozy nebo autobusy. Lze si vybrat, zda má mít nabíječka jeden/dva konektory CCS2, CHAdeMO, případně jejich kombinaci.

Na vrchu nabíjecí stanice je uživatelsky přívětivý dotykový displej, čtečka RFID karet a dvě tlačítka pro ovládání v rukavicích. Na přední části nabíječky jsou z dálky viditelné indikační LED zobrazující, nakolik je nabitá baterie elektromobilu. Nabíjecí stanice je vybavena 4G nebo Wi-Fi, aby mohla být připojena do systému CPO. Skrze něj operátor nabíjecích stanic monitoruje jejich stav, má přehled o historii nabíjení a provádí nastavení včetně udělování oprávnění k nabíjení nebo nastavení cen. Nabíječku lze připojit na jakýkoliv systém CPO pomocí protokolu OCPP, stejně tak lze využít systém Kempower CPO s názvem ChargEye. Umožňuje detailnější nastavení stanic včetně nastavení toho, co chceme vidět na displeji. Zaujala nás i možnost udělat si vzdáleně screenshot obrazovky, díky čemuž operátor dohledového centra může vidět přesně to, co vidí člověk u nabíječky. Stejně jako u stacionárních stanic, i zde je možné naskenováním QR kódu si na mobilu zobrazit stránku s přehledem aktuální nabíjecí relace.

DC mobilní nabíjecí stanice Kempower

Na závěr našeho testování jsme se zeptali ředitele společnosti Grep energie pana Jana Bartoše, co je na značce Kempower zaujalo a proč se rozhodli jej zastupovat v ČR. Odpověděl nám následovně: „Naše společnost si zakládá na pečlivém výběru nabízených značek. Nechceme jít cestou široké nabídky mnoha různých nabíjecích stanic se stejnými funkcemi. Namísto toho uzavíráme přímá partnerství s výrobci, jejichž produkty jsou v nějakém směru originální, a mají tak přidanou hodnotu pro uživatele. Společnost Kempower jsme si vybrali právě proto, že v jejich produktech vnímáme spoustu užitečných funkcí, které se spojují v jeden harmonický celek. Díky tomu jsme schopni našim zákazníkům navrhnout a dodat řešení, které splní nejen jejich současné a budoucí nároky, ale i my si budeme moci být jisti, že jsme pro zákazníka udělali maximum, a že takovéto řešení budeme schopni dlouhodobě udržovat a dále jej rozvíjet."

Diskuze ke článku
Denys Khanzhyiev
Denys Khanzhyiev
Naposledy upraveno: 30. 6. 2023 17:05
Me se libi QR code Follow on Mobile - otevre odkaz na stranku kde je videt nabijeci session v realnem casu. A to ze satelity umi dynamicky delit vykon mezi stojany - pak nabijeni probiha optimalnym zbusobem a auta se ferove rozdeli vykon - kdo nemuze vic pak neomezuje ti ktere to muzou. Tesim se az u nas se objevi verejne nabijecky na Kempower - tak to musi vypadat spravne.
Roman P
Roman P
Něco, co Tesla má už deset let, ale tak je to pokrok mezi ostatními hráči, to uznávám;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze