Je v zimě elektromobil spolehlivější než fosilní auto? Odpověď vás překvapí

10
Je v zimě elektromobil spolehlivější než fosilní auto? Odpověď vás překvapí
Fotografie: Ford
  • Pomoc potřebovalo přes 34 000 vozidel za 9 dní roku 2024
  • Majitelé elektromobilů volali o pomoc jen v 13 % případů

Elektromobily mají údajně v zimě často problémy s nabíjením. Existuje například přetrvávající legenda, podle které se baterie auta zaparkovaného v zimě vybije tak rychle, že vám hrozí umrznutí. Jiní říkají, že elektrická auta se při poklesu teplot porouchají častěji než ta fosilní. Ovšem je tomu tak? Na to se zaměřila norská asistenční služba Viking Assistance Group a zveřejnila pro web TV2.no výsledky svých zásahů za leden 2024.

Máme tak seriózní data. Norsko je totiž ideální zemí pro takové srovnání, čistě elektrických modelů aut na tamním trhu je totiž už více než 23 %. Viking Assistance Group podle jejich informací odpověděla za prvních 9 dní roku 2024 na více než 34 000 žádostí o podporu při problému s funkčností vozidla.

Elektromobily vydrží více než fosilní auta

Ve 13 % případů se jednalo o elektromobily, zbylých 87 % se tedy logicky týkalo spalovacích motorů. Studie tak ukazuje, že elektromobily jsou v mrazu téměř dvakrát spolehlivější než auta se spalovacím motorem. Ale pozor, údaje nezohledňují stáří vozidel, nýbrž počet zásahů. Je třeba uznat, že stará fosilní auta se porouchávají s větší pravděpodobností než současné elektromobily.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Jj. Pamatuju si jak jsme onehda jeli se znamejma na hory do Alp. Ja Teslou X a znamej Multivanem.
Krom toho, ze jsme tam byli asi o 20mim. driv, protoze se zdrzeli na obede dele nez my, tak po par dnech parkovani v mrazech pred hotelem ten znamej nenastartoval a musel shanet nekoho se starovacima kabelama, zatimco ja normalne odjel v predehrate Tesle…
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Tam bude ten zakopaný pes - stáří vozu. Jelikož je v NO průměr stáří EV cca 4x nižsí (3roky vs. 12let u ICE), pak je s podivem že takto mladá auta vůbec mají tolik problémů 🤔

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze