Potvrzeno. Tesla Model Y nejprodávanějším autem roku 2023 v Evropě

6
Potvrzeno. Tesla Model Y nejprodávanějším autem roku 2023 v Evropě
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Americká automobilka si připsala další úspěch, tentokrát napříč všemi kategoriemi
  • Výběhové aktuální provedení Tesly Model Y se stalo nejprodávanějším autem Evropy
  • Podobný kousek se elektromobilu povedl historicky poprvé

Tesla za rok 2023 prodala v Evropě celkem 254 822 aut. Toto nenápadné číslo znamená, že se jí podařil historický průlom. Na starém kontinentu se totiž vůbec poprvé od počátku automobilismu stal nejprodávanějším automobilem model na baterie. A není žádný překvapením, že to byla právě Tesla Model Y, která se velmi dobře trefila do vkusu amerických, asijských i evropských klientů. Co už překvapivé je, že tento výsledek nezvrátila ani Dacia Sandero, která stojí čtvrtinu a na řadě trhů patří k prodejní špičce. Ta podle arenaev.com dosáhla na 235 893 kusů, tedy za současného stavu, kdy je sečteno jen 97 % prodejů v EU, EFTA (Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko) a Velké Británii. Prvenství Tesly však už být ohroženo nemůže.

Model Y, který začal vloni vyjíždět také z Gigafactory Berlin, ovládl žebříčky za sedm loňských měsíců, přičemž jednou se to povedlo Volkswagenu T-Roc, který se umístil celkově třetí. Na dalších místech se umístily Renault Clio a Peugeot 208 (který ovládl Evropu v roce 2022 před Sanderem). Tedy všechno o dvě třídy menší vozy, navíc s konvenčními pohony. Uvidíme, co s prodeji udělá aktuální prudké zlevnění Modelu Y, zdá se však, že pro evropské automobilky jde o poslední vážné varování, nebezpečí totiž zjevně nepřichází pouze z Číny.

Diskuze ke článku
Oto Bezák
Oto Bezák
Naposledy upraveno: 21. 1. 06:47
Mít radost z vítězství auta které se na první příčku dostalo z velké části pomocí dotací, různých pobídek a výhod je za mě smutné. Hned na druhé příčce je Dacia Sandero a to mluví za vše. Jinde píšete že Češi elektromobilitě nefandí tak jak jinde kde mají dotace a tím elektromobilitě pomáhají. Je zvláštní že většina vzdělaných lidí se rozčílí nad nesmyslnými dotacemi když jde o Babiše a jemu podobných. Vidí jak to pokřivuje trh a znevýhodňuje malé firmy. Proč si myslíte že u aut je to jinak? Firmy i bohatí lidé na elektro auta mají tak proč by jsme jim měli z našich daní na to přispívat?
pangrac1
pangrac1
Naposledy upraveno: 24. 1. 10:02

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze