Výsledky ankety Elektromobil Roku 2022 powered by PRE

8
Výsledky ankety Elektromobil Roku 2022 powered by PRE
Fotografie: Elektromobil Roku
  • Elektromobily měly tři kategorie, jednu plug-in hybridy a jedna byla určená pro aplikace automobilek
  • Kategorie elektromobilů vyhrály vozy Audi e-tron GT, Škoda Enyaq Coupé RS iV a VW ID. Buzz Cargo
  • Mezi plug-in hybridy zvítězil Volkswagen Multivan eHybrid a v kategorii aplikací pak MyŠKODA

Letos jsme uspořádali první ročník ankety Elektromobil Roku 2022, ve které jste mohli hlasovat celkem v pěti kategoriích. První tři byly pro elektromobily různých kategorií, čtvrtá pro plug-in hybridy a v poslední jste vybírali podle vás nejlepší aplikaci k autu. A jak to dopadlo? Pojďme se podívat na výsledky jednotlivých kategorií.

Malé až střední elektromobily a sedany

V první kategorii byla spíše nižší auta, protože to byly buď menší a střední elektromobily, nebo sedany. V té jste mohli vybírat z 11 vozů. Konkrétně to byly tyto vozy: Audi e-tron GT, BMW i4, Citroen e-C4, Cupra Born, Dacia Spring, Kia Niro EV, Mercedes-Benz EQE, Opel Corsa, Peugeot e-208, Porsche Taycan nebo Renault Mégane E-Tech. Z těchto vozů jste vybrali jako nejlepší Audi e-tron GT (16 %), na děléném druhém a třetím místě skončily vozy BMW i4 a Renault Megane E-Tech Electric (oba 13 %).

Výsledky ankety Elektromobil Roku 2022

Velké elektromobily a SUV

Ve druhé kategorii byla naopak spíše vyšší auta, protože to byly buď větší elektromobily, nebo SUV (některá z nich i menší). V té jste mohli vybírat dokonce z 13 vozů. Konkrétně to byly tyto vozy: Audi Q4 e-tron, BMW iX1, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Mercerdes-Benz EQB, Opel Mokka-E, Peugeot e-Rifter, Porsche Taycan Cross Turismo, Škoda Enyaq Coupé RS iV, Toyota bZ4X, Volkswagen ID.5 a Volvo C40 Recharge. Z těch jste vybrali jako vítěze domácí elektromobil Škoda Enyaq Coupé RS iV (29 %), druhá byla Kia EV6 (17 %) a třetí Hyundai Ioniq 5 (14 %).

Výsledky ankety Elektromobil Roku 2022

Užitkové elektrické vozy

Třetí kategorie patřila užitkovým elektromobilům. V té jste mohli vybírat z 8 vozů. Konkrétně to byly tyto vozy: Citroen e-Berlingo Van, Ford E-Transit, Mercedes-Benz eVito, Opel Vivaro-e, Peugeot e-Partner, Renault Kangoo Van E-Tech, Toyota Proace City EV a VW ID. Buzz Cargo. A právě poslední jmenovaný Volkswagen ID. Buzz Cargo tuto kategorii jednoznačně vyhrál ziskem 40 % všech hlasů, což bylo nejvíce ze všech aut v anketě. Druhý byl Mercedes-Benz eVito (19 %) a třetí Ford e-Transit (10 %).

Výsledky ankety Elektromobil Roku 2022

Plug-in hybridy

Plug-in hybridy měly jednu kategorii bez ohledu na velikost, díky tomu měla nejpočetnější zastoupení. Celkem jste mohli vybírat z 15 vozů a konkrétně šlo o: BMW X1, Ford Kuga PHEV, Hyundai Tucson Plug-in Hybrid, Kia Sportage PHEV, Lexus NX 450 h , Mazda CX-60, Mercedes-Benz GLC, MG EHS, Mitsubishi Eclipse Cross PHEV, Opel Grandland Plug-in Hybrid, Peugeot 308 HYBRID, Porsche Cayenne E-Hybrid, Renault Captur PHEV a VW Multivan eHybrid. I zde vyhrál poslední zmíněný, Volkswagen Multivan eHybrid, ovšem neuštědřil ostatním tak drtivou porážku a získal „pouze“ 16 %. Druhý skončil Hyundai Tucson Plug-in Hybrid (11 %) a třetí Lexus NX 450h+ (10 %).

Výsledky ankety Elektromobil Roku 2022

Aplikace k autům

V poslední kategorii nebyla auta, ale aplikace, které zejména k elektromobilům a plug-in hybridům neodmyslitelně patří. V té se utkalo celkem 12 aplikací, konkrétně šlo o tyto aplikace: My BMW, FordPass Pro, Hyundai Bluelink Europe, Kia Connect, Lexus Link, Mercedes me, MyOpel, MYPEUGEOT APP, My Renault, MyŠKODA, MyT by Toyota a We Connect. Vítězství si odnesla aplikace domácí automobilky Škoda Auto (25 %), druhá byla ta od Mercedesu (19 %) a třetí skončila aplikace značky Hyundai (11 %).

Výsledky ankety Elektromobil Roku 2022

Moc děkujeme vám všem, kdo jste svým hlasem přispěli do této čtenářské ankety. Z došlých hlasů také vylosujeme výherce zápůjček elektromobilů a jednoho plug-in hybridu a budeme vás kontaktovat, přičemž vydáme i článek se seznamem výherců.

PRE - generální partner ankety Elektromobil Roku 2022

Anketa Elektromobil Roku 2022 Powered by PRE proběhla ve spolupráci s generálním partnerem PRE, partnerem Allianz a s podporou Asociace pro elektromobilitu České republiky.

Allianz - partner ankety Elektromobil Roku 2022
Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Enyaq porazil EV6 i Ioniq 5.
To se muze stat jen u nas. :-)
Kamil Šrot
Kamil Šrot
Mě fakt dostalo vítězství aplikace MyŠkoda... ta aplikace je ve spojení v Enyaqem tragická.
Nejen, že často blbne, ale např. přes ní nezamnknete auto. Jak tohle může vyhrát???
Radim Klapka
Radim Klapka
Je mi líto, ale od měsíc trvající ankety se toho více čekat nedalo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze