Vyhrál Nizozemec Gert Huzink s hybridním kamionem z Česka

Rally Dakar 2024 – 9. etapa
Vyhrál Nizozemec Gert Huzink s hybridním kamionem z Česka
Fotografie: A.S.O./Charly Lopez
  • Devátou etapu Rally Dakar 2024 vyhrál Sebastien Loeb před Sainzem
  • Carlos Sainz s Audi RS Q e-tron drží vedení
  • Mezi kamiony vyhrál Gert Huzink s hybridním kamionem

Letošní Rally Dakar pomalu směřuje k cíli a dnes byla na programu 9. etapa z celkových 12. Ta vedla z Hailu do Aluly a měřila 639 km, z nichž se závodilo na 417 km měřených úseků.

 

Vyhrál Sebastien Loeb před Carlosem Sainzem

Mezi osobními auty znovu zavelel k útoku Sebastien Loeb se speciálem Prodrive Hunter, který devátou etapu vyhrál o 4 minuty a 14 sekund před Carlosem Sainzem se speciálem Audi RS Q e-tron. Třetí pak dojel Francouz Mathieu Serradori se speciálem Century CR6-T. Další dvě posádky týmu Audi Sport nejspíše „kryjí záda“ Sainzovi, což lze v této situaci očekávat. Stéphane Peterhansel dojel šestý a Mattias Ekström o dvě příčky za ním. Nejrychlejší Čech, Martin Prokop se speciálem Ford Raptor, dojel 10. Ve videu níže ale říká, že místo slibované rychlé etapy šlo o náročnou a ke konci rozbíjecí etapu, takže zabrat dostalo auto i posádka.


Carlos Sainz s Audi RS Q e-tron zůstává ve vedení

Průběžné pořadí vede i nadále Carlos Sainz, akorát jeho náskok před Sebastienem Loebem klesl opět ke 20 minutám. Je to tedy taková přetahovaná, ale za delší konec provazu zatím tahá zkušený Španěl. Dojede si pro další dakarské vítězství, nebo ho Loeb překoná? Budeme rádi za vaše tipy v komentářích. Třetí místo pak drží Brazilec Lucas Moraes s Toyotou. Martin Prokop a Viktor Chytka jsou i po dnešní etapě sedmí a další dvě posádky vozů Audi RS Q e-tron jsou ve druhé desítce. Peterhansel drží 13. příčku a Ekström druhou desítku uzavírá.

Etapu vyhrál Gert Huzink s hybridním kamionem, před Macíkem a Lopraisem

Mezi kamiony se o velké překvapení postaral Nizozemec Gert Huzink, který pilotuje hybridní kamion Renault C460 Hybrid stavěný v Česku firmou MKR Technology. Přibližně minutu a půl po něm dojel Martin Macík s Ivecem Powerstar. Třetí dojel Aleš Loprais se speciálem Praga V4S, který na Macíka ztratil další přibližně tři minuty. Jaroslav Valtr s Tatrou Phoenix týmu Buggyra byl pátý a jeho týmový kolega, Nizozemec Pascal De Baar se speciálem Tatra Buggyra, pak o příčku za ním. Japonec Teruhito Sugawara s dalším hybridním kamionem, konkrétně Hino 600 Hybrid, dojel 10. Jako velmi těžkou etapu hodnotí tu dnešní i Aleš Loprais, jak si můžete poslechnout ve videu níže.


V průběžném pořadí patří vedení stále Martinu Macíkovi, který jej dnešním výsledkem ještě o pár minut posílil. Aleš Loprais se vrátil na druhé místo, protože mladý Nizozemec Mitchel Van Den Brink na něj v dnešní etapě ztratil 20 minut, a tím přišel o dvouminutový náskok před Lopraisem. Mezi kamiony tedy můžeme sledovat přetahování o druhé místo, kde „každý chvilku tahá pilku“. Další posádky už mají ztrátu v řádu hodin. Sugawara s hybridním kamionem je na 8. místě se ztrátou téměř 16 hodin na Macíka. Pascal De Baar je 11. a hned za ním je jeho krajan Gert Huzink, vítěz dnešní etapy. Jaroslav Valtr je 19. a hned dvě příčky za ním je jeho týmový kolega Daniel Stiblík se stejným vozem, který ovšem jakožto nováček do předních příček nepromlouval ani na začátku Dakaru.


Mezi motocyklisty vyhrál Francouz Adrien Van Beveren, druhý byl Američan Ricky Brabec a třetí Chilan Pablo Quintanilla. Slovák Štefan Svitko dojel devátý a nejrychlejší Čech, Martin Michek, 18. Ten má ovšem naraženou ruku a nemůže jet naplno. Průběžné pořadí vede Ricky Brabec, druhý je Ross Branch z Botswany a třetí Adrien Van Beveren. Štefan Svitko stále drží devátou příčku a Martin Michek 10.

Žádné velké změny se opět neudály v kategorii Mission 1000 pro vozy s nulovými emisemi. První čtyři posádky získaly 100 %, z toho dvě posádky navíc bonus 10 bodů a další dvě posádky bonus 5 bodů. Jelikož jednou ze 100% posádek s 10 body navíc byl Španěl Jordi Juvantény s vodíkovým kamionem MAN, posílil tím svoje vedení v této celkem nudné kategorii Dakaru. Doufejme, že příště bude tato kategorie závodit, nebo alespoň bude hodnocená v pravidelnosti jako historici v Dakar Classic.

Právě Dakar Classic po včerejší etapě vedla posádka týmu Škodovkou na Dakar, Ondřej Klymčiw a Josef Brož. Dnes se jim ale nedařilo, potýkali se se spoustou problémů, například zapadnutím nebo i s technickými problémy na autě. Dnes tedy dojeli až na 39. místě a propadli se z vedoucí pozice na 8. místo v průběžném pořadí. Držme tedy palce, aby se jim podařilo auto opravit a mohli pokračovat dál s cílem vyjet milion korun pro Centrum paraple.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze