Mezi kamiony vyhrál Martin Macík, Sainz s hybridním Audi čtvrtý v osobních autech

Rally Dakar 2024 – 7. etapa
Mezi kamiony vyhrál Martin Macík, Sainz s hybridním Audi čtvrtý v osobních autech
Fotografie: A.S.O./E.Vargiolu/DPPI
  • Carlos Sainz s Audi RS Q e-tron dojel čtvrtý, ostatním se nedařilo
  • Mezi kamiony vyhrál Martin Macík, Aleš Loprais byl třetí
  • V kategorii Mission 1000 si vedení upevnil Juvantény s vodíkovým kamionem

Po velmi náročné šesté etapě následoval v sobotu den volna. A byl opravdu potřeba. Spousta posádek nedojela do cíle šesté etapy, poškodila techniku, ale chce pokračovat v závodě takzvaně na žolíka. A technické problémy měly i posádky, které do cíle dojely, takže den volna na opravení techniky se hodil všem. Před dnem volna se týmy přesunuly ze Shubaytahu, kde 48hodinová etapa začínala i končila, do Rijádu.

Dnešní sedmá etapa Rally Dakar 2024 pak startovala z Rijádu a posádky mířily do Al Duwadimi. Celkem měřila 873 km, což je dosud nejvíce, dokonce více než v předchozí 48hodinové etapě. Závodních kilometrů ale bylo méně, „pouze“ 483. I to je ale slušná porce.

Sainz s Audi RS Q e-tron čtvrtý, Ekström v problémech

Mezi osobními automobily vyhrál Sebastien Loeb se speciálem Prodrive Hunter před Lucasem Moraesem s Toyotou a třetí dojel Nasser Al Attiyah, také s vozem Prodrive Hunter. Z posádek vozů Audi RS Q e-tron byl nejrychlejší Carlos Sainz na 4. místě, který na vítězného Loeba ztratil přibližně 10 minut. Martin Prokop dojel na 12. místě. Stéphane Peterhansel s druhým hybridním speciálem Audi skončil o 10 příček za ním a Mattias Ekström musel mít velké problémy, protože dojel až na 103. pozici se ztrátou více než 4,5 hodiny. Náročnost etapy potvrzuje i Martin Prokop ve videu níže, kde zmiňuje, že byla náročná navigačně i řidičsky a navíc „Shrek“ začal v půli etapy zlobit, takže jsou rádi, že dojeli do cíle.


Carlos Sainz si udržel vedení

V průběžném pořadí se ve vedení udržel Carlos Sainz, ale druhý Sebastien Loeb stáhl ztrátu. Třetí Lucas Moraes pak na Sainze ztrácí přes hodinu. Je tedy otázkou, zda Carlos Sainz ustojí stíhací jízdu Loeba, ale pokud neudělá chybu a nebude mít technický problém, měl by udržet alespoň druhou příčku. I to by pro tým Audi Sport byl obrovský úspěch. Martin Prokop se speciálem Ford Raptor drží šestou příčku a Stéphane Peterhansel je na 17. místě se ztrátou téměř 4 hodin na svého týmového kolegu. Mattias Ekström na 26. místě ztrácí téměř 5 hodin na Sainze, takže Carlos Sainz je už jedinou nadějí na úspěch týmu Audi Sport. Je tedy pravděpodobné, že jeho kolegové se budou hlavně snažit ho podporovat, aby v ideálním případě udržel první místo, nebo alespoň dojel na stupních.

V kategorii kamionů vyhrál Martin Macík, který posílil své vedení, ovšem na Mitchela Van Den Brinka najel pouhých 39 sekund. Ten je ale v průběžném pořadí až třetí za Alešem Lopraisem, který dnešní etapu dojel na 3. místě se ztrátou 19 minut na Macíka. Mezi kamiony tedy vedoucí trojka dojela na prvních třech příčkách, pouze se prohodil Van Den Brink s Lopraisem.


Hybridní kamiony jedou, ale bez šance na přední příčky

Nizozemec Pascal De Baar se speciálem Tatra Buggyra dojel pátý, Japonec Teruhito Sugawara s hybridním kamionem Hino sedmý a další Nizozemec, Gert Huzink s hybridním Renaultem z českých dílen MKR Technology pak 16. Všechny tři zmíněné posádky jsou ale mimo hru o celkové přední příčky, protože za nedokončenou šestou etapu dostaly 41 hodin penalizace. Jaroslav Valtr s druhou Tatrou týmu Buggyra zatím ve výsledcích nefiguruje vůbec. V průběžném pořadí je Sugawara sedmý, De Baar 11. a Huzink o příčku za ním.


Pro Mission 1000 nebyla tato etapa náročná

V kategorii Mission 1000 tentokrát zvládlo 100 % „měřeného“ úseku 5 posádek, přičemž první 4 dostaly i bonusy. Největší bonus získal Španěl Jordi Juvantény s vodíkovým kamionem, konkrétně 15 bodů. Druhá posádka měla 10 bodů a další dva motocyklisté po pěti bodech. V průběžném pořadí tedy nadále vede Juvantény před Jeanem Michelem Paulhem a motocyklistou Wenminem Su.

Pořadí kategorie Mission 1000 na Rally Dakar 2024

Mezi motocyklisty vyhrál Chilan Jose Ignacio Cornejo Florimo před Argentincem Kevinem Benavidesem a jeho krajanem Lucianem Benavidesem. Nejrychlejší Slovák, Štěfan Svitko, dojel sedmý a nejrychlejší Čech, Martin Michek, 10. Průběžné pořadí vede Američan Ricky Brabec, druhý je Ross Branch z Botswany a třetí místo drží vítěz etapy, Jose Ignacio Cornejo Florimo. Štefan Svitko je devátý a Martin Michek 10.

V kategorii Classic se po výměně motoru ve Škodě 130LR opět dařilo Ondřeji Klymčiwovi, který zajel 4. místo, tím si udržel druhé místo v průběžném pořadí. Jeho mise vyjet milion korun pro Centrum paraple tedy úspěšně pokračuje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze