Vozy smart budou už jen elektrické. Daimler a Geely je budou vyrábět pro celý svět

Vozy smart budou už jen elektrické. Daimler a Geely je budou vyrábět pro celý svět
  • Vznikne nová globální značka elektromobilů
  • Po USA čeká smart elektrifikace také ve zbytku světa

Německý Daimler a čínské Geely oznámily, že vytvářejí nový společný podnik pro značku smart. Půjde o čistě elektrickou globální značku. Vozy se začnou vyrábět v Číně. Aktuální vozy značky smart spokojeně dožijí svůj životní cyklus. Nová generace už ale bude úplně jiná. Navíc šéf Daimleru Dieter Zetsche ohlásil, že továrna Daimler ve francouzském Hambachu začne vyrábět také elektrické Mercedesy. V USA už nějaký ten pátek jiný než elektrický smart nekoupíte a Evropu to od příštího roku čeká taky. Udělat z malých městských vozů smart čistě elektrickou globální značku je v první pětině 21. století logický krok.

Smart Electric – pařížský autosalon 2016

Stejně tak je logické spojit se v tomto ohledu s přední čínskou firmou. Zetsche upozornil, že v Číně je přes 100 měst s více než jedním milionem obyvatel. Daimler si je i díky své úspěšné službě sdílení aut car2go dobře vědom, že budoucnost osobní dopravy v megaměstech zdaleka nebude jen o osobním vlastnictví vozu, ale zejména právě o sdílení a třeba i dalších nových modelech.

V tomto ohledu ostatně aktuálně Daimler navázal úzkou spolupráci s BMW (včetně autonomního řízení) a proslýchá se, že by mohlo dojít třeba i na společnou výrobu elektromobilů. Budoucnost je sdílená, elektrická a autonomní a Daimler si postupně pojišťuje všechny tyto aspekty. Vůz smart také nebude jediný globálně nabízený elektromobil, který se v Číně bude v brzké době vyrábět. Podobné plány má BMW se svým BMW iX3, Volvo s elektromobilem Polestar 2 nebo Tesla s Modelem 3 či Modelem Y.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze