Volkswagen I.D. R usiluje o další rekord, tentokrát na Severní smyčce Nürburgringu

Volkswagen I.D. R usiluje o další rekord, tentokrát na Severní smyčce Nürburgringu
  • I.D. R bude usilovat o rekordní čas na jedno kolo v kategorii elektromobilů
  • Zdokonalený prototyp bude opět řídit Romain Dumas

Volkswagen posouvá elektrickou mobilitu vpřed vysokou rychlostí, a to jak v sériové výrobě, tak i na závodních okruzích. Po rekordní jízdě ve slavném závodě do vrchu na Pikes Peaku bude zcela elektricky poháněný sportovní vůz Volkswagen I.D. R usilovat v létě 2019 o další rekord. Chce být nejrychlejším elektromobilem na Severní smyčce Nürburgringu, která je považována za nejnáročnější závodní okruh na světě.

Volkswagen I.D. R

Po rekordu na Pikes Peaku je nejrychlejší čas pro elektromobily na Severní smyčce Nürburgringu další velkou výzvou pro I.D. R. Rekordní čas na tomto okruhu je skvělým vyznamenáním pro jakýkoli vůz, závodní i sériově vyráběný,“ říká Sven Smeets, ředitel divize Volkswagen Motorsport. Jeho pohon zajistí dva elektromotory o celkovém nejvyšším výkonu 500 kW (680 k). Hmotnost vozu včetně řidiče bude pod hranicí 1 100 kilogramů. „Především upravíme aerodynamiku závodního vozu I.D. R pro podmínky na Severní smyčce, které se velmi liší od Pikes Peaku,“ říká François-Xavier Demaison, technický ředitel divize Volkswagen Motorsport.

Při pokusu o rekord znovu usedne za volant všestranně nadaný jezdec Romain Dumas. V červnu 2018 zvítězil se závodním vozem I.D. R Pikes Peak v závodě do vrchu Pikes Peak International Hill Climb a s časem 7:57.148 minut se stal prvním jezdcem ve více než 100leté historii tohoto ikonického závodu, který se dostal pod hranici osmi minut. Francouzský jezdec má na svém kontě také čtyři vítězství ve 24h závodě na Nürburgringu. Aktuální rekord v kategorii ryze elektricky poháněných vozidel je 6:45.90 minut. Byl stanoven v roce 2017 britským jezdcem Peterem Dumbreckem v elektromobilu NIO EP9 při průměrné rychlosti téměř 185 km/h.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze