Padne další rekord? Volkswagen I.D. R míří do Goodwoodu

Padne další rekord? Volkswagen I.D. R míří do Goodwoodu
  • Závodní elektromobil stojí po rekordu na Pikes Peaku před novou výzvou
  • Romain Dumas chce v Goodwoodu překonat nejlepší čas pro elektromobily
  • Závodu na goodwoodském pahorku se zúčastní také Twin-Golf Pikes Peak z roku 1987

Volkswagen Motorsport se 24. června zapsal do historie jízdou Romaina Dumase, který se závodním vozem I.D. R Pikes Peak stanovil časem 7 minut 57,148 sekund nový rekord nejslavnějšího závodu do vrchu na světě. Od 12. do 15. července bude hon za rekordy pokračovat na Festivalu rychlosti 2018 v Goodwoodu. Legendární akce pro fanoušky motoristického sportu je největším podnikem svého druhu na světě a v letošním roce oslaví již své 25. výročí. Organizátoři této jedinečné oslavy motoristického sportu na jihu Anglie očekávají více než 200 tisíc návštěvníků z celého světa.

Volkswagen I.D. R

Volkswagenu se povedl husarský kousek. Už po kvalifikaci na Pikes Peak bylo jasné, že Volkswagen bude patřit k favoritům, ale že se podaří překonat světový rekord čekal asi opravdu málokdo.

Je pro nás velkou ctí, že se smíme zúčastnit Festivalu rychlosti v Goodwoodu,“ říká Sven Smeets, ředitel oddělení Volkswagen Motorsport. „Při pomyšlení na grandiózní úspěch na Pikes Peaku mi stále ještě naskakuje husí kůže. Ale tento závod je historií. Hledíme vpřed a máme radost, že nyní můžeme představit I.D. R Pikes Peak také evropským fanouškům. Naše značka se upsala elektrické mobilitě a rádi bychom všem ukázali, jak může být toto téma emocionální ještě dřív, než bude v roce 2020 uvedena na trh první modelová řada Volkswagen s čistě elektrickým pohonem.“

Volkswagen bude v Goodwoodu se závodním vozem I.D. R Pikes Peak usilovat o další nejlepší čas pro elektromobily. Aktuální rekord legendárního závodu do vrchu „Goodwood Hillclimb“ stanovil v roce 2013 Jonny Cocker časem 47,34 sekundy za volantem vozu Lola-Drayson B12 69/EV. Dodnes platný absolutní rekord drží bývalý jezdec Formule 1 Nick Heidfeld, který v roce 1999 projel trať o délce pouhých 1,86 kilometru za 41,6 sekundy, a to s monopostem Formule 1 McLaren-Mercedes MP4/13.

Volkswagen Motorsport nabídne návštěvníkům letošního Festivalu rychlosti v Goodwoodu ještě jednu „lahůdku“. Kromě závodního vozu I.D. R Pikes Peak se závodu na goodwoodském pahorku zúčastní také Twin-Golf Pikes Peak z roku 1987. Za volantem závodního vozu se dvěma motory o celkovém výkonu 480 kW (652 koní) se budou střídat Hans-Joachim „Strietzel“ Stuck a Jochi Kleint. Stejně jako u závodního vozu I.D. R Pikes Peak se inženýři u senzačního Golfu tehdy rozhodli pro řešení se dvěma zdroji hnací síly.

V závodním voze I.D. R Pikes Peak pracují dva elektromotory s nejvyšším celkovým výkonem 500 kW (680 koní). Obě vozidla budou k vidění nejen během závodu – návštěvníci je budou moci obdivovat také v expozici v areálu parkoviště závodních strojů, a to ve společnosti jezdců, kteří budou poskytovat rozhovory a rozdávat autogramy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze