Elektromobil Volkswagen I.D. R vyhrál kvalifikaci na nedělní závod Pikes Peak

Elektromobil Volkswagen I.D. R vyhrál kvalifikaci na nedělní závod Pikes Peak
  • Jezdec Romain Dumas stanovil na Pikes Peak nejrychlejší čas v kvalifikaci
  • Volkswagen má odhodlání závod vyhrát

Legendární závod Pikes Peak, který se jede již tuto neděli, bude mít, zdá se, jasného vítěze. Volkswagen I.D. R Pikes Peak stanovil během kvalifikace na zkrácené trati slavného závodu do vrchu nejlepší čas ze všech účastníků: 3:16,083 minuty. Romain Dumas, trojnásobný vítěz závodu do vrchu, tak byl o 11,049 sekundy rychlejší než druhý Simone Faggioli s vozem Norma M20 SF PKP poháněným spalovacím motorem. „Byl to pro nás velmi dobrý den,“ řekl Dumas. „I.D. R Pikes Peak je zkrátka neuvěřitelný. Takové zrychlení a výkony jsem v závodním voze ještě nikdy nezažil. S každým ujetým kilometrem cítím, že se s tímto vozem více a více sžívám,“ hodnotil své zkušenosti francouzský jezdec. Také Sven Smeets, ředitel oddělení Volkswagen Motorsport, byl po kvalifikaci spokojený: „Chtěl bych celému týmu vyjádřit velkou pochvalu. Včera jsme absolvovali ještě jeden důležitý test. Poznatky z něj nám pomohly k další optimalizaci nastavení závodního vozu I.D. R Pikes Peak. Díky tomu byl dnes vůz skvěle připraven a jeho čas hovoří sám za sebe. Ale byla to jen kvalifikace. Před závodem jsme optimističtí, ale musíme mít neustále na paměti, že máme jen jeden jediný pokus.“

V kvalifikaci pro závod do vrchu Pikes Peak čekal každého účastníka pouze první úsek trati o délce 8,3 kilometru z celkových 19,99 kilometru, které musí závodní jezdci překonat v samotném závodě. Dosažený čas určuje pořadí na jeho startu. Jako první ve své kategorii vyjede na trať nejrychlejší jezdec z kvalifikace, jímž se v letošním roce stal Romain Dumas s vozem Volkswagen I.D. R Pikes Peak.

Pokus týmu Volkswagen o překonání rekordu pro elektromobily, který má v současnosti hodnotu 8:57,118 minuty, se uskuteční v neděli 24. června. Od 8 hodin místního času (16 hodin letního středoevropského času) se na trať postupně vydá 24 přihlášených motocyklů. Poté bude následovat 62 automobilů v šesti různých kategoriích. Se startem Romaina Dumase se počítá kolem 10 hodin místního času (18 hodin letního středoevropského času). Počínání Volkswagenu budeme sledovat a o výsledky se s vámi podělíme co nejdříve.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze