Elektrický Volkswagen I.D. R pokořil veškeré dosavadní rekordy na Pikes Peak

2
Elektrický Volkswagen I.D. R pokořil veškeré dosavadní rekordy na Pikes Peak
  • Dosavadní rekord Sébastiena Loeba s Peugeotem 208 T16 z roku 2013 byl pokořen o 15 sekund
  • Volkswagen I.D. R se stal prvním elektromobilem, který zvítězil v tomto legendárním závodě
  • Poslední Volkswagen zde závodil v roce 1987 a byl to Golf skupiny B

Pro svůj návrat na Pikes Peak v USA Volkswagen postavil prototyp elektromobilu I.D. R s 680 koni výkonu a 650 Nm točivého výkonu. Baterie o kapacitě 43 kWh pohání pomocí elektromotorů na každé nápravě všechna čtyři kola.

Od začátku bylo jasné, že tovární tým Volkswagenu je pro letošní Pikes Peak velkým favoritem. Již v pátek dosáhl Romain Dumas nejlepšího času v kvalifikaci, dnes své odhodlání potvrdil. Překonal tak dosavadní rekord Sébastiena Loeba se spalovacím Peugeotem 208 T2 z roku 2013, a to o celých 15 vteřin. Elektrický pohon je obzvláště vhodný pro závody do vrchu, jako je právě Pikes Peak. Závodníci zde šplhají do výšky 4 300 metrů nad mořem a trať měří necelých 20 km. Volkswagen tento vrcholek pokořil za 7 minut a 57 sekund.

Na rozdíl od spalovacích motorů elektromobil neztrácí v takto velké nadmořské výšce výkon. Elektromobily jsou taktéž vhodné pro rallyecross. Tyto závody jsou krátké a vyžadují velký točivý moment i skvělou akceleraci. I.D. R se tak stal úspěšným velvyslancem konceptu elektrických vozů koncernu Volkswagen. I.D. CROZZ přijde na trh v roce 2020 jako elektrický crossover, zatímco mikrobus I.D. BUZZ a I.D. VIZZION přijde na trh až v roce 2022. Koncept řady I.D. jim dnešním vítězstvím na Pikes Peak udělal nedocenitelnou reklamu.

Diskuze ke článku
Hhj
Proč je ve videu napsáno 7:57 a vy máte v článku 7:51
Jakub Špaček
Děkujeme za podnět, chybička opravena

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze