Účastníci rallycrossového šampionátu zřejmě přesednou do elektrických speciálů

Účastníci rallycrossového šampionátu zřejmě přesednou do elektrických speciálů
  • Automobilky chystají pro světový pohár v rallycrossu v roce 2020 elektrické speciály
  • Elektrický Peugeot 207 S2000 pro rally již existuje

Velmi horké téma se začalo v posledních dnech probírat v motoristickém světě. Jde o začlenění elektrických vozů do rallycrossu. Promotér světového šampionátu, společnost IMG, už začal s jednotlivými značkami jednat a ve spolupráci s Mezinárodní automobilovou federací probírat, jakým způsobem elektrické speciály do rallycrossu zařadit. Rallycross je pro značky svým krátkým a dynamickým konceptem jasným útočištěm pro elektrická auta, což prohlásil například šéf strategie motorsportu značky Volkswagen Wolfgang Dürheimer. V úvahu připadá také účast elektrických rallycrossových aut v rámci programu závodů Formule E. Jenže ta se většinou jezdí v centrech velkých měst, kde může být problém s šotolinovým úsekem. Elektromobily každopádně v motorsportu nejsou žádnou novinkou. Nedávno kupříkladu Volkswagen oznámil, že se chystá pokořit legendární Pikes Peak v USA elektrickým speciálem.

Doposud se předpokládalo, že elektrické speciály vytvoří vedle současných rallycrossových speciálů novou kategorii. Nyní je již ale jasné, že se elektrospeciály stanou hlavní a stěžejní skupinou světového rallycrossu. Automobilky účastnící se šampionátu by měly mít možnost zvolit si motory. Automobily je třeba individualizovat pomocí vlastní karoserie daného modelu značky. Karoserie by mohla být mírně širší než karoserie současných vozů WRX a mít větší křídla.

Tento technický základ je výsledkem více než dvanácti měsíců jednání technické skupiny FIA, kterého se účastnilo devět výrobců i promotér šampionátu IMG. Zavedení elektrických vozů do WRX by však nemělo znamenat konec předchozích speciálů. „Elektrické vozy WRX neznamenají, že současné speciály zmizí.“ Ředitel Audi Sport Dieter Gass řekl při příležitosti potvrzení programu šampionátu pro rok 2018 u týmu Mattias Ekström uvedl: „V loňském roce jsme měli velmi dobré výsledky ve WRX a věříme, že celá série má potenciál k přechodu na elektromobily, také, že elektrický motorsport je pro Audi velmi důležitý.“

Peugeot 207 S 2000 electric

V podobném duchu se vyjádřil také šéf Peugeot Sportu Bruno Famin. Za Peugeot Sport závodí několikanásobný mistr světa v rally Sebastian Löeb, a tak není vyloučeno, že v roce 2020 uvidíme tohoto matadora za volantem elektrického speciálu pro rallycross od Peugeot Sport.

Elektromobil se v rally již nedávno objevil. Team Stohl Racing představil elektrickou verzi Peugeot 207 S2000. Toto auto se také objevilo na setkání mistrů 2017 v Sosnové, kde si jej několik současných pilotů rally mohlo vyzkoušet přímo na trati.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze