Alta Redshift MXR, motokrosový plnokrevník na baterie

Alta Redshift MXR, motokrosový plnokrevník na baterie
  • Maximálka 105 km/h, výkon 50 koní a 147 Nm točivého momentu dělají konkurenci pořádný problém
  • Altu Redshift jste mohli spatřit i v poslední sérii pořadu TopGear
  • Díky rychlonabíječce se dá na motorce strávit více času za jízdy než v nabíječce

Jestli jste se těšili, kdy konečně napíšeme o plnokrevné elektromotorce, tak je to konečně tady. Společnost Alta Motors přináší světu od roku 2010 špičkovou technologii elektromotorek a rok od roku svou práci posouvá mílovými kroky vpřed. Alta Redshift se objevila v poslední sérii Top Gear v epizodě, kde Matt LeBlanc a Chris Harris pátrají v kalifornských lesích po Bigfootovi.

MXR je plnohodnotné motokrosové náčiní, které představuje přímou konkurenci pro „krosky“ střední třídy do 350 kubických centimetrů. Motor v sobě ukrývá stádo 50 kobyl a ty umí vyrazit vpřed silou 147 Nm točivého momentu. A jak to u většiny elektrických motorek bývá, i MXR nabízí více jízdních režimů, konkrétně čtyři. Díky velké 5,8kWh Li-Ion baterii dokáže motorka v eco režimu jezdit až 4 hodiny, nebo 25 minut s plným plynem v nejvýkonnějším módu. Nabíjení díky rychlonabíječce zabere pouze hodinu a půl, takže u téhle motorky lze strávit více času jízdou než čekáním na dobití, což je obrovská výhoda. Maximální rychlost je 105 km/h a celá motorka váží 117 kilogramů. Jediné, co by se dalo vytknout, je cena 12 tisíc dolarů, tedy nějakých 270 tisíc korun.

To, že Alta Redshift představuje seriózního konkurenta pro ostatní krosové motorky, se mohli všichni dobře přesvědčit při závodě Red Bull Straight Rhythm 2017, kde na ní Josh Hill vyhrál jeden z duelů. Dále nás o tom přesvědčuje v jiných motokrosových závodech nebo dokonce při freestyle motokrosu. Jestli to takhle půjde dál, troufám si říct, že do deseti let dáme dvoutaktům a čtyřtaktům sbohem.

Díky absenci převodovky je chod velmi hladký a je tedy ideální i pro úplné nováčky. Navíc chod elektromotoru je fantasticky tichý, což přináší úplně nový zážitek v této kategorii motosportu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze