Víte, jak je v ČR podporována čistá doprava?

3
Víte, jak je v ČR podporována čistá doprava?
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Při koupi nového elektromobilu jej nyní odepíšete již za 24 měsíců
  • Zaměstnanci využívající služební elektromobily k soukromým účelům si polepší
  • Distributor elektřiny nabízí majitelům a provozovatelům elektromobilů lepší sazby

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR se rozhodlo v rámci Národního plánu obnovy poskytnout živnostníkům a dalším podnikatelským subjektům dotace pro nákup elektromobilu, které jsou ovšem podmíněné sjednáním bankovního úvěru. Existují ale i další zvýhodnění, avšak o těch se zatím moc nemluví. Pojďme si je tedy společně projít. Zvýhodnění se netýká pouze elektromobilů, ale i dalších bezemisních či nízkoemisních motorových vozidel.

Pokud podnikáte a zvažujete koupi nového elektromobilu či jiného nízkoemisního vozidla, určitě vás potěší, že od 1. ledna 2024 do 31. prosince 2028 platí změna týkající se účetního odepisování majetku. Nyní můžete odepsat celý vůz do dvou let od jeho koupě. Po prvním roce je možné uplatnit odpis ve výši 60 % z pořizovací ceny a po druhém roce zbylých 40 % z pořizovací ceny vozidla. Do letošního roku legislativa nerozlišovala, zda jste si pořídili emisní/bezemisní vozidlo. Nízkoemisní vozidlo bylo úplně účetně odepsáno až po pěti letech, jako je to u běžného vozidla produkujícího emise. V legislativě jsou obsaženy i další výhody, které jsou tedy platné již delší dobu a týkají se zaměstnanců, jež využívají své služební vozidla nejen k práci, ale i k soukromému užívání. Od 1. července 2022 se změnil výpočet srážky ze mzdy za využívání služebního k soukromým účelům. Přibyla kategorie pro nízkoemisní vozidla umožňující provádět výpočet srážky ze mzdy už ne jako bývávalo zvykem dříve z 1 % z pořizovací ceny vozidla, ale už jen z 0,5 % z pořizovací ceny vozidla. Od začátku letošního roku byla k těmto dvěma kategoriím přidána třetí, kdy je pro bezemisní vozidla stanoven výpočet za použití 0,25 % pořizovací ceny vozidla.

Pořízení nízkoemisního a bezemisního vozidla přináší také výhodu například při cestování po dálnici, kam je pro bezemisní vozidla umožněn vjezd bez nutnosti mít dálniční známku. Nízkoemisní vozidla mají poplatek za dálniční známku oproti běžným vozidlům snížen. U nízkoemisních vozidel se však dále rozlišuje, zda jsou poháněna zemním plynem, případně biometanem či se jedná o hybridní automobil produkující emise do 50 g/km. Poplatky za pořízení dálniční známky od 1. března letošního roku jsou v níže uvedené tabulce. Kromě toho, že majitelé a provozovatelé bezemisních a nízkoemisních vozidel ušetří peníze na dálničních poplatcích, na mnoha místech jsou ušetřeni i placení poplatků za parkování. Nehledě na to, že se do budoucna zvažuje v mnoho městech zavedení bezemisních zón.

Současná cena Standartní cena od 1.3.2024 Cena pro vozidla na zemní plyn a biometan od 1.3.2024 Cena pro hybridy s emisemi CO2 do 50 g/km od 1.3.2024 Cena pro elektromobily od 1.3.2024
Roční 1 500 Kč 2 300 Kč 1 150 Kč 570 Kč 0 Kč
Měsíční 440 Kč 430 Kč 210 Kč 100 Kč 0 Kč
10denní 310 Kč 270 Kč 130 Kč 60 Kč 0 Kč
Denní - 200 Kč 100 Kč 50 Kč 0 Kč

V neposlední řadě je důležité zmínit, že majitelé a uživatelé elektromobilů si mohou zažádat o poskytnutí speciální distribuční sazby C27d a D27d přímo určené pro majitele a provozovatele elektromobilů. Tyto distribuční sazby umožňují dobíjet v době od 18:00 večer až do 8:00 hod se zvýhodněnou cenou distribuce. K získání této sazby je potřeba doložit vlastnictví nebo užívání pomocí předložení velkého technického průkazu, leasingové či nájemní smlouvy.

Diskuze ke článku
den
den
" Tyto distribuční sazby umožňují dobíjet v době od 18:00 večer až do 8:00 hod se zvýhodněnou cenou distribuce"
to neni tak docela pravda
Co píše nám ČEZ
"Vymezení doby platnosti nízkého tarifu je v časové délce minimálně osmi hodin, v rozmezí mezi 18:00 a 8:00 následujícího dne (pozn. – vymezení a úpravy 8 hodinového rozpětí jsou v gesci příslušného distributora)."

Ano distributor může dát vám i víc než 8 hodin, ale ve skutečnosti není tak štědrý. A buď rád že neděli to na víc intervalu.
elektromobilista novy
elektromobilista novy
Rovnez u PRE.

Je to max. 8 hodin, ale realita je presne 8 hodin, v dobe 22.00-6.00
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Naposledy upraveno: 22. 1. 12:57
Tak už platí odpis na 24 měsíců. To je velké zvýhodnění pro firmy se ziskem. Zajímavé pomalu více, jak ty peníze z dotací, co pokryjí cca 4 tis. aut nebo kolik to má být.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze