V USA vyroste inovativní síť vysoce výkonných nabíjecích stanic

V USA vyroste inovativní síť vysoce výkonných nabíjecích stanic
Fotografie: Stellantis
  • Plánuje se nainstalovat nejméně 30 000 výkonných nabíjecích stanic
  • První stanice by měly být uvedeny do provozu v létě příštího roku
  • Nebudou chybět zastřešení a toalety

Sedm předních světových výrobců automobilů – BMW group, General Motors, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz group a Stellantis NV – zakládají bezprecedentní společný podnik pro vybudování sítě nabíjecích stanic. Cílem tohoto projektu je urychlit přístup k vysoce výkonnému nabíjení v Severní Americe. Vysoce výkonná nabíjecí síť má disponovat nejméně 30 000 nabíjecími stanicemi. Jízda s nulovými emisemi se tak stane pro miliony zákazníků ještě atraktivnější. V USA jsou momentálně na federální úrovni i na úrovni jednotlivých států realizovány investice do veřejné nabíjecí infrastruktury. Společný podnik tak bude využívat veřejné i soukromé prostředky k urychlení instalace vysoce výkonných nabíjecích stanic pro zákazníky.

Nové nabíjecí stanice budou přístupné pro všechny elektromobily jakéhokoli výrobce využívající kombinovaný nabíjecí systém (CCS) nebo severoamerický nabíjecí standard (NACS) a budou splňovat cíle amerického programu NEVI (National Electric Vehicle Infrastructure). Cílem společného podniku je stát se největší sítí spolehlivých vysoce výkonných nabíjecích stanic v Severní Americe. Společný podnik by měl vzniknout v letošním roce, a to v závislosti na obvyklých podmínkách uzavření a schválení regulačními orgány. Očekává se, že první stanice budou otevřeny v USA již příští rok v létě a o něco později i v Kanadě. Každá stanice bude vybavena několika výkonnými nabíječkami na stejnosměrný proud (DC), které zákazníkům usnadní cestování na dlouhé vzdálenosti. V souladu se strategiemi udržitelného rozvoje všech sedmi automobilek bude nabíjecí síť napájena výhradně energií z obnovitelných zdrojů.

Lepší zákaznická zkušenost

Nová výkonná nabíjecí síť zlepší celkový zážitek z používání elektromobilů a podpoří jejich rozšíření. Bezproblémové nabíjení s využitím zařízení, které bude nedílnou součástí vozu, bude napájeno obnovitelnou energií a podpořeno kvalitou, spolehlivostí a zdroji předních světových výrobců automobilů. Stanice budou strategicky rozmístěny, pokud možno s přístřešky a zázemím, jako jsou toalety, občerstvení a maloobchodní prodejny, a to v blízkosti nebo v rámci stejného komplexu. Několik pilotních stanic bude nabízet doplňkové služby, které poskytnou výjimečný zážitek a mají umožnit nahlédnout do nabíjení budoucnosti.

V rámci prvních projektů budou nabíjecí stanice rozmístěny v městských oblastech a na hlavních dálničních tazích, zejména na hlavních trasách do zaměstnání a do destinací využívaných k rekreaci a odpočinku. Funkce a služby sítě budou dokonale kompatibilní se službami a aplikacemi, které nabízejí partnerští výrobci automobilů, jako jsou především rezervační služby, inteligentní plánování tras a navigace, platební aplikace, transparentní řízení spotřeby energie atd. Síť bude také optimalizovat technologii Plug & Charge, která dále zlepší zákaznický zážitek.

Podle amerického ministerstva energetiky funguje v současné době v USA 32 000 veřejných rychlonabíjecích DC stanic pro 2,3 milionu elektromobilů, což představuje poměr 72 vozidel na jednu stanici. Národní laboratoř pro obnovitelnou energii (National Renewable Energy Laboratory – NREL) odhaduje, že k uspokojení potřeb 30–42 milionů elektromobilů, které by v roce 2030 měly jezdit po amerických silnicích, bude zapotřebí 182 000 rychlonabíjecích DC stanic. Vzhledem k tomu, že se očekává, že do roku 2030 překročí prodej elektromobilů v USA 50 % celkového prodeje, bude rozšíření spolehlivé nabíjecí infrastruktury pro podporu rozsáhlého přechodu na elektromobily ještě důležitější.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze