Nejrychlejší dobíjecí stanice Česka budou brzy skutečně nejrychlejší

4
Nejrychlejší dobíjecí stanice Česka budou brzy skutečně nejrychlejší
Fotografie: ČEZ
  • ČEZ aktuálně v Česku provozuje již dvě stanice s výkonem 360 kW
  • Má to ale háček – aktuálně si u nich touto rychlostí nedobijete
  • To se však brzy změní, po nahrání nového softwaru

ČEZ aktuálně buduje nabíjecí huby s větším počtem rychlých nabíjecích stanic a jedním ultrarychlým stojanem. Podle stejného vzoru byly letos otevřeny dvě lokality vybavené standardními stojany ABB Terra 50 kW a jedním ABB Terra 360 s dvěma CCS2 přípojkami. Jedna v Mladé Boleslavi v obchodním centru Olympia, druhá v Mikulově. Obě jsou prezentovány jako nejrychlejší nabíjecí stojany v Česku, protože výkonem 360 kW překonávají i stanice Ionity s výkonem 350 kW. Jenže výkon 360 kW, kterým se ČEZ chlubí, je v současné době pevně rozdělen rovným dílem mezi obě CCS přípojky, takže lze aktuálně nabíjet nejvýše příkonem 180 kW. ČEZ dokonce i upravil nálepku s výkonem právě v Mladé Boleslavi, kdy původní s číslem 360 kW byla krátce po slavnostní prezentaci nahrazena aktuálním údajem 180 kW.

To se ale nejpozději v horizontu několika měsíců změní, protože ABB dodá pro tento zcela nový typ nabíjecích stojanů novou verzi ovládacího softwaru, která bude umět výkon rozdělovat mezi obě přípojky dynamicky. Pravděpodobně ještě letos si tak budou moci majitelé nabíjecích gigantů kalibru Porsche Taycan, Audi e-tron GT, Kia EV6 či Hyundai Ioniq 5 a 6 konečně užít plných nabíjecích příkonů.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Jinymi slovy provozovatel nejdrazsi a nejpomalejsi nabijeci site v CR nas opet obelhal, a kdyz to prasklo tak slibuje, ze za par mesicu dostaneme to cim se pred par tydny chlubil…
Roman P
Roman P
ČEZ ať se jde se svejma slavnejma nabíječkama bodnout... Tesla už dávno zlevnila dle cen na velkoobchodních trzích a co udělal ČEZ? Jen to vyšrouboval a dolů to už zřejmě nepůjde...nechutnej lichvář, nabíjet tam nebudu
Martin Lacina
Martin Lacina
Naposledy upraveno: 18. 7. 2023 11:45
.
Radek Skrbek
Radek Skrbek
Naposledy upraveno: 18. 7. 2023 22:23
Tak to je síla. ČEZ nejen, že to staví za dotace a pak pro ty lidi od kterých ty peníze dostal nasadil ty největší ceny jako ten nejhnusnější lichvář, tak ještě navíc lže.

A to nemluvím o tom, že 360 kW, nebo 350 kW u ionity je dnes úplně zbytečný protože stejně se nevyrábí auta, která by těchto výkonů využila. A vypadá to že to tak ještě hodně dlouho bude, protože automobilky si toho ještě nevšimli, že tu ty nabíječky jsou a že jich je víc a víc.

Je to hnus velebnosti...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze