V Paříži se ukáže nový Renault 4. Bude to lidový elektromobil?

V Paříži se ukáže nový Renault 4. Bude to lidový elektromobil?
Fotografie: Renault
  • Renault se opět inspiruje ve své historii, tentokrát vrací Renault 4
  • Je pravděpodobné, že i v tomto případě půjde o elektromobil
  • Studie s off-roadovou úpravou se představí na autosalonu v Paříži

V poslední době můžeme u Renaultu pozorovat trend elektrifikace své historie. Má to jak podobu studií (a plánovaných nových modelů), které jsou elektromobily a design je inspirovaný historií, tak i přestavby přímo historických modelů na elektromobil. To první jsme mohli vidět na studii nového Renaultu 5, který v budoucnu nahradí model ZOE. Druhý přístup Renault teprve ukáže na původním Renaultu 5 přestavěném na driftovací elektromobil. V tomto kontextu považujeme za pravděpodobné, že i další avizovaná novinka bude elektromobilem.

Studie Renault 4

Renault se totiž plánuje vrátit k dalšímu legendárnímu modelu, tentokrát Renaultu 4. Původní Renault 4 byl malý pětidveřový hatchback, který se vyráběl od roku 1962. Šlo o typické městské auto, které ale nabízelo relativně velký vnitřní prostor. I z tohoto pohledu by elektrický pohon nového Renaultu 4 dával smysl. Zatímco nástupce, Renault 5, byl již sportovněji tvarovaný a od elektrického nástupce můžeme čekat i určitou dávku emocí, Renault 4 bude pravděpodobně spíše praktičtěji zaměřený.

Inspirace legendárním vozem Renault 4

Výroba původního Renaultu 4 skončila v roce 1992, tedy před 30 lety. Právě u této příležitosti vytvořil tým designérů pracující pod vedením Gillese Vidala, viceprezidenta pro design společnosti Renault, studii Renault 4. Ikonickému modelu, který zanechal svou stopu v 60., 70. a 80. letech minulého století, dal moderní podobu. Tento show car osloví i mladší generaci, neboť své 25. výročí oslaví na humanitární rallye 4L Trophy.


Tato studie se představí 17. října na autosalonu v Paříži. O podrobnostech vás samozřejmě budeme informovat. Podle teaserů je vidět, že představená studie bude v off-roadové úpravě, ale lze předpokládat, že pozdější výsledný model bude spíše praktičtěji zaměřeným vozem do města, i když pravděpodobně půjde o crossover.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze