V Indianě vyroste nové sídlo Andretti za 5 miliard korun. Je cílem přesvědčit F1?

V Indianě vyroste nové sídlo Andretti za 5 miliard korun. Je cílem přesvědčit F1?
Fotografie: Formule E
  • Globální značka Andretti známá z prostředí motorsportu plánuje postavit nové sídlo s vlastním muzeem a vývojovým centrem
  • Sídlo má zastřešit všechny závodní série, jichž se značka účastní
  • Investice dosahuje astronomické částky takřka 5 miliard korun

Není tajemstvím, že tým okolo Michaela Andrettiho chystá velké věci. Svědčí o tom i záměr vstoupit do F1. Tradicemi opředená motoristická rodina však zatím nedostala zelenou. Souhlas jí nevystavila samotná královna motorsportu ani Mezinárodní automobilová federace FIA. Přesto Andretti srší optimismem a vyřčenými ambicemi. Nepočítaje nyní ambice, svou stáj značka provozuje ve Formuli E, amerických sériích Indycar, Indy Lights, IMSA a spolupodílí se na chodu týmu v Extreme E.

V pondělí do světa mateřská společnost Andretti Global uvolnila informaci o plánované výstavbě nového sídla. To má pokrýt celou závodní divizi a zastřešit veškeré „současné i budoucí“ závodní programy. Vzniknout má ve státě Indiana na předměstí Indianapolis ve čtvrti Fishers. Důležitá jsou také čísla projektu. Výše investice byla vyčíslena na 200 milionů dolarů, tedy bezmála 5 miliard korun, po jejím dokončení v roce 2026 by zde mělo vzniknout 500 nových pracovních míst. Nacházet se zde má mimo jiné i vlastní muzeum nebo inovativní centrum.


„Indiana je důležitým místem v historii závodění, nejen v mé kariéře pilota, ale i majitele. Více jak posledních 20 let jsem pracoval na rozšíření našich aktivit a jsem hrdý na naše kroky k vytvoření rozmanitého závodního portfolia. Naše současné středisko nám slouží dobře, ale náš tým se rozšířil v soutěžní i komerční oblasti a naši lidé si zaslouží nejlepší dostupné prostředí a zdroje,“ uvedl mimo jiné v oficiálním prohlášení Michael Andretti, syn legendárního pilota F1 Maria.

Ten se už minulý měsíc rozpovídal v podcastové sérii WTF1 a prozradil, že lidé nejen v USA, ale i v Evropě, pracují denně na úkolu dostat značku Andretti na mapu F1. V souvislosti s aktuálním prohlášením o stavebním záměru nového sídla se proto rozbujely diskuze, kdy se Andretti skutečně ukáže na startovním roštu. Potenciálně se na start může postavit už v roce 2024. Již existuje dohoda o dodávkách pohonných jednotek s francouzským Renaultem. V únoru tohoto roku již společnost doručila veškeré podklady FIA, nicméně ta ve vyjádření uvedla, že F1 v současnosti není otevřena novým týmům.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze