Ultraefektivní elektrický Mercedes, BMW iX jako chameleon a elektromobil Sony

fNews #156
Ultraefektivní elektrický Mercedes, BMW iX jako chameleon a elektromobil Sony
Fotografie: Vojtěch Dalekorej, fDrive.cz
  • Mercedes představil studii elektromobilu, který ujede přes 1 000 km s menší baterií, než má EQS
  • BMW na CES 2022 představilo iX M60 a spoustu zajímavých technologií
  • Sony představilo svoji druhou studii elektromobilu, nese název Vision-S 02

Ultra-efektivní elektrický Mercedes, BMW iX jako chameleon a elektromobil SONY – fNews #156

V dnešním díle fNews se podíváme hlavně na novinky, které se představily na CES 2022 v Las Vegas. Mercedes tam sice nebyl, ale při té příležitosti uspořádal alespoň digitální premiéru studie Vision EQXX, která má mít dojezd přes 1 000 kilometrů v běžném provozu s baterií menší než 100 kWh, což znamená že spotřeba musí být pod 10 kWh/100 km. Té je dosaženo nejen díky úžasné aerodynamice, ale i díky vysoce efektivnímu pohonu. Zároveň má nižší hmotnost, protože baterie je o 30 % menší a 50 % lehčí než u Mercedesu EQS. Přestože má nižší kapacitu jen přibližně o 10 %.

Na CES 2022 představila spoustu zajímavých novinek automobilka BMW. Předně to byla nejrychlejší verze BMW iX s označením M60, ale ukázala i spoustu zajímavých technologií. Například zvuky „pohonu“ pro modely i4 a iX, studii BMW iX Flow, který mění barvy jako chameleon, nebo multimediální zážitky v BMW iX.

Nakonec se podíváme na firmu, která sice není automobilkou, ale vypadá to, že se jí chce stát. Sony totiž představilo už druhou studii elektromobilu, opět nese název Vision-S, ale tentokrát s doplněným indexem 02. Po představení první studie elektromobilu sice tvrdilo, že výrobu automobilů neplánuje, ale jelikož první studii usilovně testuje a představilo další, tak tomu prohlášení moc nevěříme.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze