Toyota prodává hybridy jako housky na krámě

1
Toyota prodává hybridy jako housky na krámě
Fotografie: Toyota
  • Toyota zatím příliš nefandí čistým elektromobilům
  • Přesto jejich podíl na prodejích také rychle stoupá
  • Je to hlavně zásluhou outsourcovaného Proace Electric

Toyota se stále veze na vlně své vizionářské podpory hybridního pohonu a za prvních devět měsíců roku 2021 zvýšila meziroční evropské prodeje o 21 % na výsledných 864 904 jednotek. Hybridy tvoří z tohoto množství plných 59 %, tomu se žádný konkurent ani neblíží. Kromě jiného to znamená navýšení tržního podílu v Evropě o 0,6 procentního bodu na rekordních 6,7 % a uhájení pozice druhé nejprodávanější značky osobních aut tamtéž. Suverénně nejprodávanějším modelem byl Yaris Hybrid, jehož se udalo 130 986 kusů.

Ještě zajímavější je ale prudce rostoucí podíl nabíjecích vozidel, a to přesto, že celá Toyota v Evropě momentálně nabízí jen čtyři, z toho Toyota Proace Electric je odznakovou verzí dodávek a minibusů od Stellantisu (s největší pravděpodobností se k nim brzy přidá čistě elektrická Toyota Proace City stejného původu). Za třetí čtvrtletí v Evropě přibylo celkem 8 607 Toyot do zásuvky, což znamená 3,2 % prodejního objemu. Do tohoto množství patří 6 096 Toyot RAV4 PHEV, 385 Toyot Prius PHEV, 1 497 Toyot Proace Electric a 629 Lexusů NX 300e. Pro úplnost uveďme i 191 vozidel s palivovými články.

Za první tři kvartály prodala Toyota Motor Europe celkem 5 291 bateriových elektromobilů, z toho 3 505 značky Toyota a 1 786 Lexus. To znamená 0,6 % z celkových prodejů. Plug-in hybridů přibylo na silnicích za stejné období 18 434 (vše Toyota), což reprezentuje 2,7% podíl. A konečně 507 vodíkových Toyot Mirai, podílejících se na celkových číslech 0,1 %.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Toyota se veze na vlně PHEV, což je v současné době nejprodejnější i vzhledem k budoucím obavám z cen energií. Dotovaný vodík je spíše kuriozita. Když si spočítáme, že čerpací stanice s 8 stojany stojí kolem 150 mil. Kč včetně velké FVE elektrárny, která bude doplňovat z 15% dva zásobníky 5000 kg vodíku. K tomu dva speciální kamiony po 17 mil. Kč, které budou vodík do čerpačky zavážet. Celé to zaplatí dotační program a kdy má takováhle věc návratnost? Odpovím si sám, NIKDY.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze