Toyota a Mazda spojují síly. Chtějí sdílet komponenty pro elektromobily

Toyota a Mazda spojují síly. Chtějí sdílet komponenty pro elektromobily
  • Každá společnost získá v rámci dohody podíl v té druhé
  • Nová továrna spolkne investici ve výši 1,22 miliardy dolarů
  • Má být postavena v roce 2021
  • Pracovat zde budou až 4 tisíce lidí

Investice do elektromobility není zrovna dvakrát malá, i proto častokrát stejnou technologii mezi sebou sdílí hned několik modelů. Podobnou cestou se nyní vydává i Toyota, která společně s Mazdou vytvoří alianci za účelem sdílení komponentů do elektromobilů. A nejen to, společné vybudují i továrnu.

Dohodu podepsali obě automobilky už v roce 2015. Nově podepsaná dohoda sahá za hranici technologického partnerství. Podle ní získá každá automobilka podíl v té druhé ve výši 345 milionů liber (necelých 10 miliard korun). Toyota bude mít v Mazdě 5,05% a Mazda v Toyotě 0,25% podíl.

Společnosti budou sdílet technologie pro vývoj elektrických modelů, díly k infotainmentu či různé bezpečnostní asistenty.

Obě automobilky plánují vybudovat společnou továrnu, která spolkne investici ve výši 1,22 miliardy dolarů. Zvládnout má vyrobit až 300 tisíc vozů ročně. Až bude v roce 2021 v plném provozu, mohla by zaměstnávat okolo 4 tisíc lidí.

„Nejlepší na našem partnerství s Mazdou je, že jsme našli nového partnera, který skutečně miluje auta,“ pochválil si spolupráci prezident Toyoty Akio Toyoda.

Zdroj: autocar.co

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze