Testování autonomního brzdění z 85 km/h ovládly vozy Hyundai

10
Testování autonomního brzdění z 85 km/h ovládly vozy Hyundai
  • Jakmile systém zjistí překážku před vozidlem, začne automaticky brzdit
  • Z 85 km/h zastavilo pouze vozidlo Hyundai

Součástí výběru automobilových novinek pro soutěž o titul Vůz roku 2019 (Car of the Year, COTY) je mimo jiné i test systémů autonomního brzdění (AEB). V dánském Tannisby se při letošním ročníku tradičního klání v této kategorii staly vítězi vozy Hyundai. V silné konkurenci byla nejlépe hodnocena nová generace Hyundai Santa Fe a vodíkový elektromobil Hyundai Nexo. Tyto vozy dokázaly jako jediné spolehlivě zastavit před certifikovanou překážkou z rychlosti 85, resp. 80 km/h.

Aktivní bezpečnost vozu a ochrana cestujících, stejně jako všech účastníků provozu, je pro Hyundai prioritou. Na vývoji těchto důležitých systémů Hyundai dlouhodobě pracuje, a jsme proto velice rádi, že práci našich vývojářů a konstruktérů kladně hodnotí i porota soutěže Car of the Year,“ uvedl Jan Pohorský, specialista komunikace Hyundai Motor Czech.

Soustava varování před nehodou a autonomního brzdění je významným příspěvkem k aktivní bezpečnosti provozu,“ připomíná Jiří Duchoň, šéfredaktor magazínu Automobil a jediný zástupce České republiky v porotě COTY, a dodává: „Zatímco před čtyřmi lety, kdy jsme v Dánsku s testy AEB začínali, bylo tímto systémem osazeno jen několik vozů, letos jím již disponovaly prakticky všechny.“

Systém autonomního nouzového brzdění, v Hyundai známý jako FCA (Front Collision-Avoidance Assist), automaticky aktivuje brzdy, pokud na základě signálů z předního radarového senzoru a čelní kamery rozpozná náhlé nebezpečné brzdění vpředu jedoucího vozu nebo možný střet s chodcem. Zpomalením vozu v nebezpečných situacích se minimalizuje poškození vozidla a riziko poranění řidiče nebo ostatních cestujících.

Z jaké rychlosti jednotlivé modely zastavily?

  1. Hyundai Santa Fe – 85 km/h
  2. Hyundai Nexo – 80 km/h
  3. Honda CR-V – 75 km/h
  4. Volvo V60 – 75 km/h
  5. Jaguar E-PACE– 70 km/h
Diskuze ke článku
Lukáš Sválek
Tady jde krásně vidět,že Hyundai má ty technologie pěkně vymakaný. Líbí se mi co poslední dobou vymýšlejí, jen tak dál :-)
Jirka
Brzdy co se týče bezpečnosti jsou strašně důležitej prvek a jde vidět že prostě ty auta jsou do předu a ne jen kvůli tomu rychle prodat, ale i kvalitně.
Roman
Bezpečnost především, sice nejsem zastáncem autonomního řízení, ale tady je krásný příklad toho, že to fungovat může. Koukám, že Korejci opravdu vědí jak na to.
Venca
Přesně tak, hyundai opět ukázala, že ovládá špičkově další segment automobilové technologie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze