Volkswagen ID. Buzz Pro
test

Volkswagen ID. Buzz Pro

Zaostřeno na spotřebu
1

Nedávno prošel testem Zaostřeno na spotřebu Volkswagen ID. 7, který měl bezkonkurenčně nejnižší spotřebu z vozů na platformě MEB. Je to i skvělou aerodynamikou. Jak si povede Volkswagen ID. Buzz, který má stejnou techniku, ovšem mnohem větší čelní plochu a samozřejmě i vyšší součinitel odporu vzduchu?

Elektrické MPV Volkswagen ID. Buzz jsme už testovali a označili ho za parťáka do každé rodiny. Nyní se zaměříme na to, jak si vede po stránce spotřeby. Jde o jediné MPV na plně elektrické platformě, kterou sdílí například s Volkswagenem ID.7, který si v testu spotřeby vedl skvěle. VW ID. Buzz je ale o poznání větší, z čehož vychází vyšší hmotnost a odpor vzduchu. Navíc Volkswagen ID.7 už měl novou techniku pohonu, zatímco ID. Buzz v testu byl ještě s původní. Ten už nemůžete zadat do konfigurátoru, ale můžete jej koupit jako skladový vůz s výraznou slevou oproti původní ceně. Modernizovaný Volkswagen ID. Buzz s novým pohonem by pak měl fyzicky dorazit co nejdříve.

Velký test VW ID. Buzz - Auto, které vám zlepší náladu

Technické parametry Volkswagen ID. Buzz Pro

Kompletní specifikace
KonstrukceMPV, 4 712 × 1 985 × 1 937 mm, 2 486 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon150 kW, 204 koní, točivý moment: 310 Nm
Baterie82 kWh (76,6 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 170 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 21,7 kWh / 100 km, dojezd: 423 km
Cena od1 593 834 Kč

Osobní Volkswagen ID. Buzz Pro se prodává jen ve ve verzi Pro a má celkovou kapacitu baterie 82 kWh, jak si můžete přečíst v katalogu výše. Z toho je využitelných 77 kWh, což zajišťuje teoretický dojezd podle WLTP 423 kilometrů a udávaná kombinovaná spotřeba dle stejné normy je 21,7 kWh/100 km. Základní výbava začínala na částce 1 593 834 Kč. Současná nabídka skladových vozů se ale pohybuje v rozmezí 1,25 až 1,35 milionu korun.

Palubní počítač elektromobilu Volkswagen ID. Buzz ukázal spotřebu 18,8 kWh/100 km.

Nedílnou součástí každého testu spotřeby je kombinovaný okruh, kde měřím spotřebu podle palubního počítače. Celý okruh je dlouhý cca 60 kilometrů a z toho tvoří 17 km dálnice (cca polovina v každém směru, což by mělo eliminovat vliv protivětru), přibližně 16 km jsou města a zbytek silnice druhé a třetí třídy + průjezdy menšími obcemi. Hlavní zásada je jet na horní hranici rychlostních limitů, případně co dovolí situace, ale plynule. Palubní počítač elektromobilu Volkswagen ID. Buzz ukázal spotřebu 18,8 kWh/100 km. Venkovní teplota se během okruhu pohybovala okolo 19 °C.

Vyhodnotil jsem i spotřebu při ustálených rychlostech, které odpovídají našim limitům mimo město. Abych eliminoval vliv převýšení nebo protivětru, jedu každý úsek dvakrát. Pokaždé v jiném směru a výsledek poté průměruji. Na běžných silnicích, tedy při 90 km/h, vyšla spotřeba na 18,1 kWh/100 km, při „stodesítce“ na rychlostní silnici je to 23,1 kWh/100 km, a při dálniční rychlosti 130 km/h spotřeba stoupla na stále hezkých 28,8 kWh/100 km.

Reálná spotřeba vyšla na 27 kWh/100 km.

Za celý test spotřeby jsem ujel 863 km, během kterých jsem vyhodnocoval i reálnou spotřebu podle nabíjení, která bývá vyšší o ztráty právě během doplňování energie. Celkově šlo o kombinaci města, dálnice i okresek. Ve městě to bylo celkem cca 136 kilometrů a spotřeba tam byla 21,9 kWh/100 km podle palubního počítače. Zbytek tvořily dálnice a okresky, ale převažovaly dálnice, které tvořily cca 55 % z celkové délky testu. Palubní počítač ukázal za celý test 23,5 kWh/100 km. Celkem Volkswagen ID. Buzz odebral 233,022 kWh, takže reálná spotřeba vyšla na rovných 27 kWh/100 km.

Režim jízdy Spotřeba Teoretický dojezd
Město (ujeto 136 km) 21,88 kWh/100 km 351 km
Mimo město (90 km/h) 18,1 kWh/100 km 425 km
Rychlostní silnice (110 km/h) 23,05 kWh/100 km 334 km
Dálnice (130 km/h) 28,75 kWh/100 km 267 km
Kombinovaný okruh (60 km) podle palubního počítače 18,8 kWh/100 km 409 km
Celý test (863 km) podle nabíjení 27,001 kWh/100 km

Venkovní teplota se během okruhu pohybovala okolo 19 °C. Během celého testu to pak bylo v rozmezí 3 až 23 °C.

Teoretický dojezd vychází z údaje o spotřebě v daném režimu a údaje o využitelné kapacitě baterie, která je 77 kWh.

Komentář autora ke spotřebě vozu Volkswagen ID. Buzz

Test reálné spotřeby potvrdil, že zcela zásadní vliv má na spotřebu odpor vzduchu. Zatímco v nižších rychlostech není mezi ID.7 a ID. Buzz velký rozdíl ve spotřebě (dá se přičítat spíše vyšší hmotnosti a starší technice pohonu u ID. Buzz), s rostoucí rychlostí výrazně roste spotřeba. Ale čísla nejsou zdaleka tak vysoká jako u jiných elektrických MPV podobné velikosti.

Co mi na Volkswagenu ID. Buzz vadí, to je absence pádel pod volantem pro regulaci rekuperace. Předpokládám, že při svém plynulém stylu jízdy bych s touto funkcionalitou měl ještě trochu nižší spotřebu. Oceňuji alespoň to, že volič směru jízdy, který umožňuje alespoň přepínání mezi režimy D a B, je pod volantem, takže při potřebě vyšší rekuperace jej lze použít bez sundávání rukou z volantu. V poloze D pak auto téměř plachtí na neutrál.

Celkově je tedy Volkswagen ID. Buzz povedeným elektromobilem, který nabídne obří prostor pro pětičlennou posádku i zavazadla, ale zároveň spotřeba není tak vysoká, jak bych u podobně velkého auta očekával. U některých konkurentů, kteří nejsou na plně elektrické platformě, vyšla dálniční spotřeba i výrazně přes 30 kWh/100 km. Lze předpokládat, že verze s modernizovaným pohonem si v tomto ohledu povede ještě o něco lépe. Přesto je ale potřeba počítat s tím, že při dálničním tempu budete nabíjet častěji, nebo je potřeba zvolnit třeba na 110 km/h, kdy už je spotřeba o poznání nižší.

Foto: Marek Tomíšek, fDrive.cz

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Naposledy upraveno: 2. 9. 08:47
Já ty pádla pod volantem pořád nechápu...proč si chete do rukou přidávat další povinosti, když je můžete dělat nohou? Stejně je bezpečnější mít nohu na brzdě, než na plynu, takže kdykoli nezrychluju, mám nohu na brzdě a síu rekuperace ovládám velmi plynule bez nějakých stupňů nohou...rekuperuju přesně tolik, kolik chci - u toho jsem kdykoli připraven brzdit bez přendávání nohy z plynu a ruce mám na volantu.

Nejhůř to má Tesla...tam má člověk nohu na plynu i když brzdí a nejde to rozumně vypnout.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze