Tesla zveřejnila zisky za druhé čtvrtletí. Opět překonaly očekávání

Automobilka už je dva roky nepřetržitě profitabilní
Tesla zveřejnila zisky za druhé čtvrtletí. Opět překonaly očekávání
Fotografie: Tesla
  • Tesla meziročně zdvojnásobila tržby
  • Hrubá i provozní marže se drží vysoko
  • Podíl emisních kreditů na zisku poklesl

O tom, že Tesla ve druhém čtvrtletí vyrobila a prodala rekordních více než 200 000 aut, jsme vás už informovali. Nyní ale zveřejnila i výsledky hospodaření. A je to velice zajímavé čtení. Tesla se zřejmě definitivně odpoutala od hrozby krachu, která se nad ní vznášela ještě před dvěma lety, a vykázala rekordní finanční výsledky. Utržila celkem 11,958 miliardy dolarů (261 miliardy korun), což je nejen meziroční nárůst o 98 %, ale také více, než předpovídali finanční analytici (11,5 až 11,6 miliardy USD). Provozní marže dosáhla 11 %, což je hodnota, o které se může nejlepším evropským automobilkám jen zdát. Čistě z výroby a prodeje automobilů Tesla utržila 10,206 miliardy dolarů (222,797 miliardy Kč), což značí 97% meziroční zlepšení. Hrubá marže stoupla na 28,4 %.

Čistý zisk se podle účetních standardů GAAP vyšplhal na 1,142 miliardy dolarů (24,93 miliardy Kč), a to po odečtení odměny pro Elona Muska ve výši 176 milionů dolarů (3,842 miliardy Kč). Podle non-GAAP dosáhl dokonce 1,616 miliardy USD (35,277 miliardy Kč). Prodeje emisních kreditů, donedávna hlavní zdroj zisků firmy, meziročně poklesly o 17 % na 354 milionů dolarů (7,728 miliardy Kč) a firma by se vůbec poprvé dostala do výrazného zisku i bez nich.

Tesla se zároveň pochlubila, že začalo postupné oživování Gigafactory Texas a naopak skončila proměna Gigafactory Shanghai v hlavní exportní hub automobilky. V Evropě bylo znásobeno úsilí na zvýšení počtu dodaných vozidel, což už se začalo na jednotlivých trzích projevovat. Gigafactory Berlin už oživuje a testuje vybavení. Úspěšně skončily výkonové a životnostní testy nových článků 4680, které zároveň prošly interními crash testy. K závěru se blíží rovněž předvýrobní testování nové továrny Kato Road, která je bude produkovat. Zároveň se podařilo rozběhnout dodávky vysoce ziskového nového Modelu S.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze