Tesla těsně minula cíl v podobě 500 tisíc dodaných vozů v roce 2020

4
Tesla těsně minula cíl v podobě 500 tisíc dodaných vozů v roce 2020
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Tesla měla na rok 2020 stanovený cíl 500 000 dodaných vozů
  • Za čtvrtý kvartál jich dodala přes 180 tisíc
  • Cíl ale těsně minula, protože nestihla dodat všechny vyrobené vozy

Tesla se letos snažila dosáhnout cíle v podobě půl milionu dodaných vozů zákazníkům, o kterém mluvil Elon Musk. Na jaře se ale potýkala s komplikacemi v podobě nutnosti uzavírat továrny kvůli koronaviru, ovšem vypadalo to, že se jí cíle nakonec podaří dosáhnout. Včera zveřejnila výsledky a podle electrek.co vyrobila přes půl milionu vozů, ale nestihla je dodat zákazníkům, cíl tak těsně minula.

Za čtvrtý kvartál Tesla dodala zákazníkům přes 180 tisíc vozů

Tesla zvláště ke konci roku opravdu zabrala ve výrobě, aby se cíle podařilo dosáhnout. Dokonce to bylo až na úkor kvality, protože se objevila řada stížností na nedodělky nebo chyby u nově dodaných vozů. A skutečně se podařilo za čtvrtý kvartál vyrobit 179 757 vozů a dodat zákazníkům 180 570 vozů. Z toho bylo 161 650 dodaných vozů menších vozů, tedy Modelů 3 a Modelů Y. Větších vozů Model S a Model X dodala „jen“ 18 920 kusů.

Celková produkce za rok 2020 byla dokonce 509 737 vozů, ale Tesla je nestihla dodat zákazníkům do konce roku. Pravděpodobně část z nich je teprve na cestě k zákazníkům, těm společnost dodala 499 550 kusů, takže cíl opravdu těsně minula. Rozložení vozů bylo podobné, většinu dodaných aut tvořily menší modely, kterých bylo 442 511 kusů, větších 57 039 kusů.

Samotná Tesla ale uvádí, že tato čísla ještě nemusí být úplně konečná, protože tam jsou započítaná jen vozidla předaná zákazníkům, u kterých je kompletně hotová administrativa. Mohou tedy ještě stoupnout o půl procenta nebo i trochu více. Takže nějaká šance na to, že se Tesle skutečně cíle podařilo dosáhnout, tam ještě je.

Diskuze ke článku
Evolt
Evolt
Jen pozor na tohle: ''Our delivery count should be viewed as slightly conservative, as we only count a car as delivered if it is transferred to the customer and all paperwork is correct. Final numbers could vary by up to 0.5% or more.''

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze