Tesla v posledním loňském kvartále: rekordní zisky, nesplněné tržby

Tesla v posledním loňském kvartále: rekordní zisky, nesplněné tržby
Fotografie: Tesla Motors
  • Automobilka zveřejnila zprávu z hospodaření v roce 2022 včetně posledního čtvrtletí
  • V mnoha kritériích padly nové rekordy, avšak tržby pokazily velké slevy na auta

Tesla vykázala podle své neauditované finanční zprávy za rok 2022 čistý zisk více než 12 miliard dolarů (více než 262 miliard korun) v době, kdy řada konkurentů teprve hledá cestu, jak na prodeji elektrických aut vůbec vydělávat. Za celý loňský rok dodala 1,31 milionu aut, což znamená nejen další rekord, ale i první prolomení milionové hranice. Vyrobeno však bylo téměř 1,4 milionu auta a tento problém začala automobilka ke konci roku řešit masivními slevami. Aktuálně má Tesla k dispozici hotovost ve výši 22 miliard dolarů (480 miliard korun), o což se další miliardou dolarů (22 miliardami korun) zasloužilo i čtvrté čtvrtletí 2022.

Samotné výsledky za čtvrtý kvartál 2022 jsou rozebrány podrobněji. Tesla za tu dobu dodala více než 405 000 aut, což je opět historický výsledek. Obdobu nemají ani čtvrtletní tržby 24,318 miliard dolarů (530,4 miliardy korun), jenže právě tento ukazatel měl a mohl být ještě o něco vyšší, což potvrzují o očekávání Wall Streetu, která byla ještě o 300 milionů dolarů vyšší. Naopak zisk na akcii ve výši 1,19 dolaru tato očekávání překonal.

Na finančních výsledcích se podílel rostoucí byznys s energetickými produkty zhruba 15 %, zpráva obsahuje i obchod s emisními povolenkami, na které se v diskuzích často naráží. Ty za čtvrtý kvartál přinesly tržbu 467 milionů dolarů (10,2 miliardy korun), což je sice o polovinu více než v předchozím čtvrtletí, ale zároveň výrazný propad proti prvnímu kvartálu 2022. Automobilce zároveň o dva procentní body poklesla hrubá marže na 25,9 %, hrubá marže dle GAAP pak sestoupila z 25,1 na 23,8 %, podle EBITDA pak odepsala jeden procentní bod na výsledných 22,2 %. Stále jde ale v automobilovém byznysu o znamenitá čísla, o nichž se může většině konkurentů jen zdát.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze