Tesla se chystá propouštět, už podruhé

1
Tesla se chystá propouštět, už podruhé
Fotografie: Tesla
  • Elon Musk chce po vedení automobilky snížit náklady
  • Důvody v tuto chvíli nejsou úplně jasné

Server electrek.co přišel s informací, že již podruhé tento rok se Tesla chystá zastavit nábor nových pracovníků a propustit část stávajících. Odvolává se přitom na zprávu, kterou vedení automobilky poslalo některým zaměstnancům. K témuž kroku se vedení automobilky odhodlalo již v červnu, ovšem za situace, kdy bylo rychle potřeba doplnit stavy pro novou Gigafactory Berlin, se od opatření rychle upustilo.

V tuto chvíli není jasné, jaký má mýt druhá vlna úsporných opatření rozsah, ani proč k nim automobilka přistupuje. Elon Musk jako obvykle ve svých četných tweetech komentuje špatný stav makroekonomiky, rostoucí úroky FEDu a také pokles celého trhu. Jenže tentokrát to vypadá i na další problém uvnitř automobilky. Její akcie totiž už celý rok klesaj bez ohledu na nové a nové rekordy ve finančních výsledcích. Tesla také v poslední době začala na některých trzích zlevňovat, což by mohlo znamenat pokles poptávky, tedy situaci, která je pro průkopnickou značku zcela nová. Vliv jistě měla i nešťastná akvizice Twitteru, což se sice Musk snaží intenzivně popírat, avšak křivka poklesu akcí Tesly hovoří jasnou řečí.

Mezi možné příčiny je třeba počítat obvyklé kvartální výkyvy v prodaných automobilech či fakt, že Bidenova antiinflační opatření štědře podporující nákup automobilů začnou platit až napřesrok, čili velká část amerických zákazníků vyčkává. Každopádně je to nová situace nejen pro automobilku, ale především pro její akcionáře. Ti jsou totiž poprvé v situaci, kdy se kromě poklesu cen akcií, který sám o sobě ještě nemusí znamenat problém, začínají objevovat i náznaky větších nesnází uvnitř firmy. A to by mohl být pro Teslu velký problém. Její rekordní hodnota totiž stojí a padá s extrémní tržní kapitalizací. Pokud o ni přijde, čekají ekonomy Tesly krušné časy.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Naposledy upraveno: 22. 12. 2022 16:30
Já myslím, že Tesla už má své místo na trhu. Je ovšem pravda že je to pidiautomobilka, takže během pár let - o kterych ví ale už dnes - ji ostatní předeženou. Tesla málo vyvíjí... Potřebuje ukázat akcionářům zisk... Do toho ji drtí Mercedes BMW ale třeba i Nio. A model 3 s Y jsou moc drahé a budou muset zlevnit, aby obstály v konkurenci. Trh je vidí spíš jako Opel VW než jako Audi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze