Tesla Semi jde objednat i v Evropě, ovšem jen ve vybraných zemích

Tesla Semi jde objednat i v Evropě, ovšem jen ve vybraných zemích
Fotografie: Tesla
  • Na seznam se dostalo Holandsko, Norsko a Velká Británie
  • V Británii se skládá záloha ve vyšší 115 tisíc korun
  • Cena startuje na 3,2 milionech korun

Tesla Semi, elektrický tahač, který Tesla představila ke konci minulého roku, má ambice změnit nákladní dopravu. Povede se mu to? Na to si budeme muset pár let počkat. Každopádně objednávek má Tesla již opravdu hodně, a to navíc žádné ryze evropské dopravní společnosti dosud nemohli tahač objednávat.

Tesla Semi

Tak například společnosti jako je DHL, Wallmart nebo třeba pivovar Anheuser-Busch si objednali Teslu Semi. Se svojí objednávkou přišla také Pepsi, která to vzala od podlahy a objednala si rovnou sto kusů. V průběhu prosince se mluvilo o tom, že Tesla má na Semi více jak 1 200 objednávek. Pokud tomu tak opravdu bylo, toto číslo se už jistě zvýšilo.

Některé společnosti nemožnost objednat Teslu Semi obešly, jako třeba italský nákladní dopravce Fercam, který truck přiveze do Evropy prostřednictvím svého amerického partnera MAO Inc. Nyní však Tesla uvolnila objednávky pro Nizozemsko, Norsko a Velkou Británii.

Pro kompletní rezervaci musíte složit 4 000 liber, což je zhruba 115 tisíc korun. Jde o rezervaci na základní model. Celková cena činí 110 tisíc liber, tedy 3,2 milionu korun.

Tesla Semi zrychlí z nuly na 96 km/h za 5 sekund a táhnout může až 36 tun, a to při maximální rychlosti 96 km/h. Levnější verze urazí 483 kilometrů, zatímco za 4 miliony korun můžete mít silnější variantu s dojezdem až 800 kilometrů. Elon Musk říká, že Tesla Semi bude o 20 procent úspornější než naftové motory. Nebudou chybět ani různé technologie včetně Autopilota.

Zdroj: tesla.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze