Tesla Semi bude rozvážet kdeco, dokonce i pivo

1
Tesla Semi bude rozvážet kdeco, dokonce i pivo
  • Firma Anheuser-Busch si od Tesly objednala 40 elektrických kamionů
  • Celkový počet objednávek na Teslu Semi není znám
  • První kamiony by mohly na trh dorazit za dva roky

Moc často tiskové zprávy pivařských společnostní nekontrolujeme, v té poslední firmy Anheuser-Busch však byla velmi zajímavá informace. Společnost, která mimochodem již od roku 1907 vede rozsáhlé soudní spory s českým pivovarem Budějovický Budvar o ochrannou známku Budweiser, oznámila objednávku 40 elektrických kamionů Semi. Její motivací ke koupi elektrokamionu bylo zefektivnění dodavatelského řetězce a zmenšení dopadu na životní prostředí.

Mezi cíle společnosti patří snížení firemních emisí do roku 2025 o 30 procent, a tady by Tesla určitě mohla pomoci. Tyto belgické pivovary se také zajímají o autonomní řízení, zhruba před rokem si nechaly v autonomním kamionu převézt 51 744 plechovek piva z továrny ve Fort Collins do obchodu v Colorado Springs. Celkovou vzdálenost téměř 200 kilometrů urazil kamion bez lidské pomoci.

Firma Anheuser-Busch, do které patří například pivovar Beck’s, se tak připojuje již k docela dlouhému seznamu společností, které kamion od Tesly objednaly. Svou objednávku vyplnily například společnosti Walmart nebo DHL. Vedle nižších ekologických dopadů získají firmy pravděpodobně i po ekonomické stránce. Kamion s dojezdem 800 kilometrů má poloviční náklady na provoz a záruku na 1,6 milionu kilometrů. Cena by pak měla začínat na částce v přepočtu 3,2 milionu korun. První kusy bychom mohli na silnici vidět za dva roky, pro jistotu ale radši jeden rok přidejme.

Zdroje: teslarati.com, anheuser-busch.com

Diskuze ke článku
stanislav telec
stanislav telec
Naposledy upraveno: 19. 1. 2018 15:05
Docela se divim že ho nepředstavili v obytné verzi s velkou prostornou kabinou kor v Americe kde v těch trucích maj řidiči doslova byt

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze