Cena Tesly Semi všechny překvapila. Jen o málo převyšuje tu Modelu X

2
Cena Tesly Semi všechny překvapila. Jen o málo převyšuje tu Modelu X
  • Cena začíná na 150 tisících dolarech
  • Kamion má vlastnosti sportovního vozu
  • Ujede až 800 km na jedno nabití

Když jsme viděli prezentaci Tesly Semi, kde se mluvilo o neuvěřitelných vlastnostech kamionu budoucnosti, tak nějak jsme větřili extrémně vysokou cenovku. Mnoho lidí by částku určitě bylo schopno zaplatit, samozřejmě s přihlédnutím k faktu, že kamion má nenaložený vlastnosti sportovního auta, ujede až 800 kilometrů na jedno nabití a náklady jsou citelně nižší než u dieselové alternativy. Navíc Elon Musk přislíbil záruku na 1,6 milionu kilometrů.

Cena kamionu nás ale dost překvapila, základní verze s dojezdem 480 kilometrů totiž přijde na 150 tisíc dolarů, tedy asi 3,2 milionu korun. Kdo by chtěl zvýšit dojezd až na 800 kilometrů, tak si musí připlatit dalších 30 tisíc dolarů. Pro úplně první zákazníky ale má Tesla připravenou takzvanou „Founders series“ za 200 tisíc dolarů, v přepočtu 4,3 milionu korun, ale zákazníci musí zaplatit předem. Klasická rezervace pak poskočila z pěti na dvacet tisíc dolarů.

Cena je na užitkový vůz skutečně nízká. Nejsilnější Model X pro představu začíná jen o 10 tisíc dolarů níže, tedy na 140 tisících dolarech (zhruba 3 miliony korun). Firmy jako Walmart nebo Loblaws pravděpodobně věděli, proč si před Vánoci udělat radost objednávkou dohromady 40 kusů.

Zdroj: engadget.com

Diskuze ke článku
hhj
Zajímalo by mě jaký je to rozdíl oproti klasickým dieselovým tahačům? ????

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze