Parametry právě představené Tesly Semi berou dech. Změní navždy nákladní dopravu?

Parametry právě představené Tesly Semi berou dech. Změní navždy nákladní dopravu?
Fotografie: Tesla
  • Kamion zrychlí z klidu na 96 km/h za pět sekund
  • Dojezd s plně naloženým přívěsem je 800 kilometrů
  • Do prodeje zamíří už za dva roky

Tak jsme se přeci jen dočkali. Tesla na svém eventu ukázala nejen elektrický kamion, ale také druhou generaci Roadsteru. Zatímco Roadster jsme si rozebrali v tomto článku, teď si povíme něco o kamionu.

Tesla Semi zrychlí z nuly na 96 km/h za 5 sekund, což je nesrovnatelně rychleji než naftová konkurence. Táhnout může až 36 tun, a to maximální rychlostí 96 km/h. Tesla pracovala i na aerodynamice, aby byl dojezd co nejvyšší. Tesla Semi při plném naložení zvládne až 800 kilometrů na jedno nabití. Celkově design kamionu asi nikdy nebyl přitažlivější. Po vzhledové stránce se Tesla Semi opravdu povedla, ale důležitější bude, jak dobře zvládne svojí práci.

Zrychlení Tesly Semi by zostudilo nejedno sportovněji laděné auto.

Elon Musk říká, že Tesla Semi bude o 20 procent úspornější než naftové motory. Nebudou chybět ani různé technologie včetně Autopilota. Elektrický kamion by měl být především po vícero najetých kilometrech prakticky bezúdržbový oproti mechanicky složitým naftovým tahačům. To dokazuje i záruka na jeden milion mil, tedy na 1,6 milionu ujetých kilometrů. Musk dokonce řekl, že brzy bude vlastnění naftového kamionu sebevražda, neb elektrický kamion od Tesly má v budoucnu být daleko levnější. Dokonce došlo i na to, že pokud by Tesla Semi jezdila v konvoji, tak doprava bude levnější než ta železniční.

Tesla se zaměřila také na samotný interiér. Ten je maximálně zaměřený na řidiče. V interiéru jsou vidět dva displeje podobné tomu, který je v Tesle Modelu 3. Ty se starají o zobrazení navigace či signalizují mrtvý úhel.

A teď k nabíjení Tesla chce po celém světe vybudovat Megachargery. Ty mají Teslu Semi nabít za 40 minut. Během třiceti minut nabíjení získáte dojezd 649 kilometrů.

Zatímco druhá generace sportovního Roadsteru dorazí v roce 2020, Tesla Semi by měla být k dispozici o rok dříve.

Zdroj: techcrunch.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze