Tesla dostala tržní facku z nečekané strany

2
Tesla dostala tržní facku z nečekané strany
Fotografie: BMW Group
  • Tesla za červenec 2024 zaznamenala na evropském trhu nepříjemný propad
  • Prodeje obou stěžejních modelů meziročně poklesly o šestinu
  • Díky tomu ji vůbec poprvé předstihl domácí konkurent

Nejprodávanějším elektromobilem v Evropě za červenec 2024 byla Tesla Model Y (9 544 registrací), následovaná Volvem EX30 (6 573 zápisů) a Volkswagenem ID.4 (5 295 kusů). Přesto se ani jeden jmenovaný výrobce nepostavil do čela celkové tabulky. Tu totiž nečekaně ovládlo BMW, které sice patří do prémiového segmentu a jednotlivých modelů neprodává tolik, ovšem triumfuje šíří nabídky bateriových elektromobilů. Díky tomu udalo v Evropě ve stejném období celkem 14 689 elektromobilů, což je o 308 více, než se povedlo Tesle. Je to vůbec poprvé, kdy se ambiciózní americká značka musela sklonit před modrobílými Mnichovany. Porážka je o to hořčejší, že má Tesla továrnu i v Německu a jde tak de facto o domácí derby.

Celkový trh všech pohonů podle Autocaru v červenci meziročně vyrostl o 2 % na 1,03 milionů aut. Z toho plných 52 % tvořila SUV, jejichž obliba dorazila na starý kontinent se zpožděním několika dekád proti Severní Americe a v rozporu s předpověďmi nejrůznějších analytiků zatím neslábne. Spíš naopak. Hlavním důvodem je stále širší nabídka těchto pseudoterénních modelů, jejich rychlé vylepšování i dostupnost. Přesto v celkovém žebříčku zbylo na SUV až druhé místo; získal jej Volkswagen T-Roc s 19 254 registracemi. Zlato opět putuje k Dacii za její povedené Sandero (22 398 jednotek) a bronz míří pro změnu mezi crossovery. Konkrétně k Toyotě Yaris Cross. I zde tedy bodovala Evropa, protože všechny tři modely se tu také vyrábějí. S výjimkou standardního Sandera, protože v rumunském Mioveni vyrábějí jen provedení Stepway, které míří, jak jinak, mezi crossovery.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Jsem zvědav jestli s tím zamíchá Scénic. A taky to ID.7 se začíná projevovat celkem schopně + snížení cen inovované ID.4/5 a Enyaqu.
Pavel Shooter
No jo v Tesle z toho nespí, .....jeden kvartál válku nevyhrává. Přesto je fajn, že se EVéčkům daří a BMW se to povedlo s i5 a tleskám, jinak to jsou žabomyší války.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze