Technologie v autech: Remote Parking Pilot

Technologie v autech: Remote Parking Pilot
  • Řekněte sbohem nepohodlnému nastupování
  • Funkci oceníte na úzkých parkovacích místech

S příchodem modernějších technologií se otevírá velký prostor pro nové systémy, které budeme mít v našich automobilech čím dál tím častěji. Jeden takový se jmenuje Remote Parking Pilot. Můžete si jej pořídit u nové generace Mercedesu třídy E a něco podobného nabízí i taktéž nová generace BMW řady 7.

Parkovací asistenti se už nabízejí prakticky ve všech vozech, a tak dnes nejspíše málokoho ohromí. Ovšem blízká budoucnost je nakloněná dalším možnostem, jak si parkování zpříjemnit.

Remote Parking Pilot není v praxi vůbec složitý systém. Alespoň pro vás jako uživatele. Stačí mít v kapse chytrý telefon, přes který dnes už ovládáme kde co. Automobil odemknete a pomocí aplikace jednoduše vyšlete požadavek, že chcete vyparkovat z garáže. Automobil se sám nastartuje, načež pomocí gest na displeji telefonu s automobilem pomalu vyjíždíte, přičemž jej sledujete zpovzdálí. Alespoň tak to má Mercedes třídy E. V případě BMW řady 7 pak ke vzdálenému parkování využíváte přímo klíček s malým barevným displejem. Vše pracuje skrze Bluetooth, což znamená, že musíte být u auta relativně blízko. V budoucnu však mohou automobilky přijít ještě s jinými způsoby vzdáleného ovládání.

Stejné je to i se zaparkováním. Možná si říkáte, proč byste tento systém měli chtít nebo dokonce používat. Kolikrát se vám stalo, že vedle vás zaparkoval někdo tak blízko, že jste nemohli do auta nasednout? Nemuselo se ani jednat o chybu řidiče vedlejšího vozidla – velká část parkovacích míst je dnes pro větší a mohutnější auta prostě úzká. Anebo si nevěříte na zajíždění do úzké garáže?

A to vůbec nemluvím o ženách na mateřské, které potřebují z vozu vyndat své ratolesti či dětské sedačky, což opravdu může být boj. Systém můžete ocenit i v situaci, kdy se vám vedle auta zjevila obrovská kaluž a vy si nechcete umazat vaše naleštěné boty.

Jako první tento systém představil Mercedes-Benz v nové generaci modelu E. A jak to funguje konkrétně v tomto modelu, se můžete podívat v našem videu.

Nová třída E pak jako jedno z mála aut umí i zcela automaticky zaparkovat i s vámi za volantem bez toho, abyste museli neustále přeřazovat nebo brzdit.

Jde o další ukázku toho, co dnešní moderní technologie mohou nabídnout. Spousta z vás možná nad Remote Parking Pilot mávne rukou s tím, že jde o další zbytečnost, ale my věříme, že se najdou i tací, který tento systém budou používat. A vůbec, není tomu tak dávno, kdy většina Evropy hanila automatické převodovky. A dnes? Jejich procentuální využívání v nových automobilech na evropském trhu rok od roku roste. Nemusí to dlouho trvat a podobné systémy budeme brát jako samozřejmost.

Zdroj: mercedes-benz.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze