Technologie, o kterých v roce 2019 určitě uslyšíme

Technologie, o kterých v roce 2019 určitě uslyšíme
  • Mimo vylepšení senzorů a radarů se možná dočkáme i známé, avšak v automobilovém průmyslu nepoužívané technologie
  • Velkým tématem budou hlasové asistentky, které už má dnes například Mercedes, ale i BMW

Rok 2019 bezesporu přinese do automobilového světa i nové technologie. A ty stávající z vlajkových lodí se jistě rozšíří do levnějších modelů. Které to přesně budou?

Výkonnější čipy

Pojďme pěkně popořádku. Asi největší téma posledních let je autonomní řízení. Nejspíše se asi nedočkáme toho, aby třeba Audi A8, která zvládá autonomní řízení třetí úrovně, mohlo legálně jezdit v autonomním režimu po českých silnicích, ale globálně se jistě dočkáme výkonnějších senzorů, radarů a výpočetní techniky, která má s autonomním řízením co dočinění. Koneckonců do tohoto světa šlapou mnozí technologičtí borci jako NVIDIA, Samsung, Bosch a další.

Osobní asistentky v autech

Jestli jste měli tu čest usednout za volant nějakého nového modelu z repertoáru Audi, popřípadě Mercedesu, tak víte, že dnes v autech můžete používat užitečné ovládání hlasem, které umí česky. V Mercedesu třídy A už hlasovou asistentku nemusíte ani aktivovat tlačítkem, ale stačí říct „Hej Mercedesi“. Asistentka vám zjistí, jaké bude kde počasí, zvládne vás navigovat a tak podobně.

hlasové ovládání v MINI

Podobný systém bude mít i nová generace BMW řady 3. Rok 2019 tuto technologii jistě posune dále a s velkou pravděpodobností se auto brzy stane naši osobní asistentkou. Po spárování telefonu bude mít přehled o našich schůzkách, nákupním seznamu a tak podobně. Samozřejmé že ne každý chce takové služby používat. A je tu ještě jeden problém – pokud neumíte dobře anglicky, tak počítejte s tím, že si na vše budete muset počkat o poznání déle. Některé automobilky totiž integrují Alexu od Amazonu, s níž si česky opravdu nepopovídáte.

Integrace čtečky otisky prstů

Když Apple představil iPhone 5s s přikládací čtečkou otisků prstů, mohli jste si klepat na čelo. Technologie, kterou dnes Apple nahradil skenováním obličeje, se ale široce ujala a dnes tvoří běžnou výbavu dražších telefonů, tabletů a také počítačů. A brzy se jistě této technologie dočkáme i v automobilovém průmyslu, tedy minimálně automobilka Hyundai se netají tím, že na této technologii pracuje.

Komunikace aut mezi sebou

Navýšení bezpečnosti by mohla přinést technologie, která umožňuje komunikovat automobilům mezi sebou. S velkou pravděpodobností tuto technologii oceníme až za několik let, kdy autonomní auta budou běžnou součástí našich životů. Auta si mezi sebou mohou předávat jakékoli informace o hustotě provozu, aktuálním počasí, upozornění na brzdění vpředu jedoucích vozů a tak podobně. Tato technologie je prozatím poměrně v plenkách, ale jak jsem již zmínil, s příchodem autonomních automobilů bude více a více potřeba.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze