I BMW už bude mluvit. Asistent bude lokalizován do 23 jazyků od března 2019

2
I BMW už bude mluvit. Asistent bude lokalizován do 23 jazyků od března 2019
  • Inteligentní osobní asistent zvládne pochopit i příkazy typu „Je mi zima“
  • Sloužit bude i jako uživatelská příručka, kdy vám poví, jak funguje například asistent dálkových světel
  • Na příkaz „Jsem unavený“ vám zapne masážní funkce
  • Konkurence v podobě Mercedesu i Audi podobné řešení již nabízí

Dočkali jsme se, BMW Group představuje funkci inteligentního osobního asistenta. Od března 2019 budou mít vozy BMW svoji vlastní digitální osobnost, kterou půjde vyvolat vyslovením spojení „Hej BMW“. Tím se spustí nová éra komunikace s vozem a ovládání jeho různých funkcí prostřednictvím mluveného slova. V budoucnu bude tento asistent k dispozici nejen uvnitř automobilu, ale také mimo něj, a bude přístupný například prostřednictvím inteligentního reproduktoru nebo chytrého telefonu. Počítá se rovněž s jeho kompatibilitou s jinými digitálními asistenty, což umožní propojit různé ekosystémy služeb a funkcí.

Hlasový asistent BMW

Asistent pomáhá řidiči, učí se jeho preference a bude schopen takřka kompletně zajistit nastavení různých systémů, jako je například vyhřívání sedadel nebo navádění do často používaných cílů (například „Naveď mě domů“). Nazvat si asistenta můžete jak chcete. Není tedy nutné mu říkat „Hej BMW“, ale třeba „Hej Charlie“. Asistent nečeká pouze na každý další příkaz řidiče, ale je připraven také na určitou úroveň společenské konverzace. Podle automobilky se s vámi bude bavit i na téma „Hej BMW, jaký je smysl života?“

Příchod BMW Inteligentního osobního asistenta znamená, že je vždy k dispozici profesionál BMW, který je připraven vysvětlit všechny rozmanité funkce vozu („Jak funguje asistent dálkových světel?“), dodá aktuální informace („Je hladina oleje v pořádku?“) nebo pomůže odpovědět na otázky („Jsou k dispozici nějaká nová varovná sdělení?“). Zná také řidičova oblíbená nastavení a pro větší komfort jich může nastavit i více současně. Například po vyslovení „Hej BMW, cítím se unavený“ aktivuje vitality program pro vnitřní prostor s odpovídajícím nastavením vnitřního osvětlení, hudby, teploty a dalších systémů, jejichž společným cílem je osvěžit řidiče. V budoucnu bude asistent schopen poradit s tím, jak uspořit palivo, umožní předvídavý jízdní styl a v případě potřeby také varuje řidiče na nebezpečí. Může například řidiči sdělit, že má prázdnou pneumatiku, případně jej upozornit na nutnost servisu a následně termín návštěvy servisu domluvit.

Jednoduše řečeno, asistent je ideálním spolujezdcem nápomocným při každodenních cestách („Hej BMW, najdi mi nejbližší čerpací stanici na trase“). Pro usnadnění používání navigace může řidiči povolit přístup systému do svého kalendáře a ke kontaktům. Automobil následně bere v úvahu záležitosti související s parkováním v cíli cesty a informace o dopravních zácpách na trase, na jejichž základě následně upozorní řidiče, kdy je čas vyrazit na cestu. Asistent si současně pamatuje destinace, které jsou navštěvovány nejčastěji. Integrace nového asistenta do prostředí Microsoft Office 365 a Skype for Business umožňuje řidiči provádět telekonference či číst e-maily, a tím transformovat BMW do hlasem ovládané kanceláře. Kromě toho je Inteligentní osobní asistent BMW také specialistou na zábavu. To znamená, že je okamžitě schopen rozpoznat rádiem aktuálně hranou píseň nebo vyhledávat stanice s požadovaným typem hudby („Pusť mi klasickou muziku, prosím“).

Inteligentní osobní asistent bude ve své základní verzi k dispozici ve 23 jazycích a trzích od března 2019. Nový osobní asistent bude k dispozici pro modely vybavené novým konceptem ovládání BMW Operating System 7.0 jako součást výbavy Live Cockpit Professional (6U3). Rozsah funkcí bude možné rozšířit objednáním paketu Connected Professional. V případě nových modelů BMW X5, Z4 a řady 8 vybavených konceptem ovládání BMW Operating System 7.0 budou moci zákazníci prostřednictvím funkce Remote Software Update instalovat plnou verzi BMW Inteligentního osobního asistenta do svých vozů bez nutnosti návštěvy servisu od března 2019.

Diskuze ke článku
Danny Czech
Danny Czech
Co takhle v článku, který informuje o tom, že BMW asistent bude lokalizován do 23 jazyků odpovědět na otázku, jestli jedním z těch jazyků bude čeština?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze